BiH

Neće biti novca za one koji urušavaju institucije BiH

Oni koji pokušavaju urušiti državne institucije Bosne i Hercegovine ili smanjiti njihovu funkcionalnost mogli bi se naći pod sankcijama ili bez novčane pomoći, upozorili su iz nekoliko međunarodnih organizacija i vodećih država svijeta.

Moguće uslovljavanje finansijske podrške i sankcije najavile su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Ujedinjena Kraljevina, članice Evropske unije, te Organizacije islamske konferencije na čelu s Turskom.

Upozorenju se pridružio i Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predstavnik je naglasio da bi “povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH izazvalo velike ekonomske posljedice”.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je 8. decembra, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIK-a u BiH, kazao kako su navedene zemlje, članice PIK-a “opredijeljene za sve neophodne mjere”.

Naglasio je kako “posebno dramatično vide ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj”.

Govoreći o uslovljavanju finansijske podrške, Šmit je naveo jedan konkretan primjer.

“Međunarodni monetarni fond (MMF) je pripremio prošle godine program u iznosu od nekoliko stotina miliona evra za podršku ekonomiji  finansijskoj situaciji u BiH. Nažalost, nije bilo moguće da se ispune uslovi kad je riječ o zakonu o nabavkama i elektronskom bankarstvu, nečemu što postoji širom svijeta, posebno u Evropi. I taj novac je ‘otišao’”, kazao je Šmit.

MMF upozorava

Kreditni aranžmani s MMF-om podrazumijeva i ispunjavanje određenih uslova, odnosno provođenje reformi definisanih u tzv. pismu namjere.

U slučaju BiH, krajnji korisnici kredita MMF-a su entiteti i Brčko distrikt BiH. Kredit se formalno doznačava, raspoređuje i vraća preko Centralne banke BiH, te državnog Ministarstva finansija i trezora BiH.

Sredstva za otplatu kredita uglavnom dolaze od naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV) koju vrši Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja je počela s radom 2005. Tad su spojene bivše carinske uprave Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko distrikta BiH.

Politički predstavnici vlasti i opozicije RS odlučili su “ne učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH”.

Između ostalih u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BiH, nakon što je Šmitov prethodnik Valentin Incko krajem jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Izmjenama je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje osuđenih za te zločine.

Osim što je tako blokirano donošenje državnih zakona, pa i donošenje državnog budžeta, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u Srpskoj, više je puta najavio kako će “vratiti nadležnosti” s nivoa BiH na nivo Republike Srpske koje su, kako tvrdi, “oduzete Srpskoj i date državi BiH”.

 

 

(RSE)