BiH

Narodu otkazi, političarima novi automobili

Nakon što su odbili da sebi smanje primanja u korist saniranja posljedica korona virusa, te naručili automobile vrijedne preko 330.000 KM, iz Parlamenta BiH stiže nova vijest – HDZ želi Božićni prijem za koji traži 20.000 KM.

Samo u posljednja dva-tri meseca mogli smo da vidimo nekoliko primjera bahatog ponašanja parlamentaraca države koje se, kao i mnoge druge, nalazi u velikoj krizi i još većim dugovima.

Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovi zbog pandemije više od 30.000 ljudi ostalo bez posla, ali izgleda da to ne dotiče baš sve predstavnike naroda.

Prije nekoliko sedmica delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH su, pod obrazloženjem da ne žele dati glas populističkim prijedlozima, odbili da usvoje niz prijedloga za smanjenje privilegija funkcionerima.

Propao je, između ostalog, Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog korona virusa, koji predviđa da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Odbili su i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prevoz… Međutim, to nije sve.

Nedavno je objavljeno da Parlamentarna skupština BiH nabavlja automobile ukupne vrijednosti 282.051 KM bez PDV. Riječ je o tri automobila, a ako bi se tome dodao i PDV od 17 odsto, ukupan iznos dostiže oko 330.000 KM.

Iako je bilo reči da će se troškovi smanjiti, automobili su izgleda izgleda bili neophodni.

Kako su mediji pisali, automobili su naručeni za potrebe tri člana kolegijuma Parlamenta BiH – Nebojšu Radmanovića (SNSD), Borjanu Krišto (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Međutim, ni to nije sve. HDZ želi da organizuje Božićni prijem i da na to potroši 20.000 KM. Predsjednica Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara (HDZ) uputila je zahtjev da se iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH izdvoji 20.000 KM za potrebe organizacije, kako je navela, tradicionalnog božićnog prijema u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Ko u jeku pandemije razmišlja o kupovini automobila i proslavama i kako to sve izgleda iz ugla građana pitali smo stručnjake. Oni kažu da su parlamentarci odavno primili vakcinu protiv virusa štednje.

– Otuđenost političara u BiH nije nova pojava. Situacija je toliko postala alarmanta da smo ustvari došli u poziciju da se čudno posmatra kada narodni predstavnici za građane urade nešto korisno. Osnovni problem je što ne postoji bilo kakav korektivni faktor i sankcija za bahaćenje i rasipništvo, kako institucionalna, tako i građanska. Na svakom izborima građani, iako gladni, glasaju za one koji ih tjeraju u dubiozu, pa se odatle može zaključiti da sami građani zapravo snose najveću odgovornost. Po tome smo vjerovatno svjetski fenomen – kaže politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo.

– Da nakon svakog rasipanja novca i udara na njihove prazne džepove i golu egzistenciju građani ne daju povjerenje onima koji ih vode u ambis ili izađu na ulice i kažu “dosta”, kao što je to slučaj npr. u Francuskoj, potpuno bi se drugačija priča pričala. Sami političari bi tada imali osjećaj straha, ali i odgovornosti za svoje postupke. Međutim, sve dok je narod okupiran nekim nebitnim i marginalnim temama političari će se bahatiti, jer im se prosto može. U situaciji koju trenutno imamo, politički moćnici uopšte ne vide niti žele da vide i razumiju građane koji rade za 550 KM. Njihova primanja su i do 10-15 puta veća, pa se na kraju sve svodi na staru narodnu da ”sit gladnom ne vjeruje” – ocjenjuje Kuzmanović.

Zaključuje da su Republika Srpska i BiH, nažalost, zahvaljujući političarima postale mjesto gdje se ta narodna izreka izrazila  u stvarnosti, i to u punom kapacitetu.

Novinarka koja već dugo prati političku scenu, Tijana Kecman, kaže da smo navikli da se političari ponašaju kao da smo potpuno odvojeni od realnosti.

Smatra da su političari potpuno odvojeni od običnog čovjeka, koga ne razumijju i za koga nemaju sluha.

– Čak i u vrijeme pandemije, kada šalju poruke da su rezovi, restriktivne mjere i uštede neophodne, pokazuju da nisu spremni ni marku na sebi da uštede. Skupocjeni automobili, bozićni prijemi i dalje nisu luksuz. Nisu bili spremni sebi da smanje plate ali su zato spremni građanima da kažu da je smanjenje plata (ukoliko su srećni, pa nisu ostali bez posla) normalno i očekivano u doba virusa korona – kaže Kecmanova.

Dodaje da se zabranjuje nastava, ograničava se rad ugostiteljskih objekata, ali se zato političkim subjektima samo “preporučuje” da izbjegavaju okupljanja i izborne aktivnosti. To je takođe još jedan pokazatelj licemjerja, ali i realnosti u kojoj živimo godinama – zaključuje ona.

(Srpskainfo)