Medicina

Moćni nar!

Nutricionisti savetuju jedan nar dnevno na prazan stomak kao bi učinili čuda za svoje telo. Ako poslušate savet ubrzo očekujte jaču kosu koja brže raste, čistiju kožu i zdravije zube, manje stresa i niži krvni pritisak, za početak.

Nar je praktično veliki egzotični pandam našem domaćem šipku. Latinski- Punica granatum je plod lisnaog žbuna koji rastom doseže od pet do deset metara visine!

Ova biljka poreklom vodi iz regiona između Irana i Indije, gde se od davnina gaji kao biljka mediteranskog pojasa. Danas je Kalifornija sa regijom Joakuin jedan od najvećih proizvođača ovog voća ali se ono gaji i u području Kavkaza, Indije, Jugoistočne Azije, Mediteranskog basena, Severne i tropske Afrike. Plod se javlja u letnjem periodu u obe hemisfere.

Od davnina plod nara se koristi kao sok, lek, dodatak vinima i hrani, džem, griz, frape, dodaje se u mnoge koktele,salate…za kuvanje i pećenje i razne varijacije dodatka suptilnog ukusa ovih jarko-crvenih sočnih bobica.

Posebnu efikasnost sok nara ispoljava kod bolova u zglobovima, razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida. Flavonoli kojima obiluje nar bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posledica unošenja flavonola iz nara koji će sprečiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi. Naravno u slučaju nara i ozbiljne terapije drugim lekovima, savetujemo da se ipak konsultujete sa lekarom jel aktivni satojci ovog lekovitog soka imaju veoma jako dejstvo i dosta razređuju krv, smanjuju krvni pritisak i utiču na brže strujanje krvi kroz organizam.

Na podsticanje cirkulacije utiče „specijalna moć“ punicinske kiseline kojom obiluje nar i koja je čak dobila ime po latinskom nazivu ove biljke. Kiselina se nalazi u semenu voća. To za posledicu ima bolju prokrvljenost, pa i glave, temena, što utiče na ishranu folikula dlake i bolju kosu, sjajniju i jaču.

Nar je jedan od najboljih prirodnih lekova za povišen pritisak. Više studija je potvrdilo da dnevni unos oko 140 grama soka od nara može da snizi znatno pritisak i dovede ga u normalu.

Odličan je borac protiv stresa, dokazano smanjuje nivo hormona kortizola, kako objašnjava tim istraživača sa britanskog univerziteta kraljice Margarete. Na ovaj način nar i štiti srce kako je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova baš izazvan dejstvom ovog hormona.

Osim osvežavajućeg ukusa koji pruža momentalnu hidrataciju nar se ne zove džaba kraljem voća, ima neverovatno blagodetna svojstva na celokupan organizam i životnu ravnotežu.