Svijet U žiži

Markon osuo paljbu po Orbanu “Ne smije se dozvoliti da uzme EU kao taoca”

epa11028464 French President Emmanuel Macron (R) speaks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) during a European Council in Brussels, Belgium, 14 December 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine, and in the Middle East, including the humanitarian situation in Gaza, the block's enlargement policy and long-term budget 2021-2027, as well as security and defense, among other topics. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Makron je novinarima na kraju samita EU u Briselu rekao da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu nesmije dozvoliti da uzme EU kao “taoca”.

Prema njegovom mišljenju, premijeru Mađarske Viktoru Orbanu je ukazano poštovanje tokom razgovora, ali je zauzvrat i sam mađarski premijer morao da poštuje EU.

Makron je dodao da vjeruje da će Orban ići dalje od pukog “zauzimanja poze” i da će “pokazati odgovornost”.

Lideri EU dogovorili su se da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom iako je ona i dalje u sukobu sa Rusijom, ali nisu mogli da se dogovore oko paketa finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.