BiH

Malverzacijama se milijarde preliju u privatni džep

Javne nabavke su rak-rana i predstavljaju leglo korupcije, a malverzacije u tim procesima koštale su BiH u posljednjih osam godina minimalno dvije milijarde maraka, koje su se na “zakonit” način prelile u džepove pojedinih javnih službenika ili privilegovanim privatnim firmama.

Upozoravaju na ovo iz banjalučkog Udruženja građana “Tender”, ističući da javne nabavke godinama unazad predstavljaju najveće društveno zlo, ne samo po ekonomsko i socijalno, već i po ukupno političko i moralno stanje društva.

– Političke elite shvatile su da oko pet milijardi maraka, koliko se u prosjeku godišnje troši u javnim nabavkama robe, usluga i radova, predstavlja neuporedivo najizdašniji izvor sredstava za mogućnost legalnog bogaćenja. Takav poduhvat u režiji najodgovornijih u državi omogućen je rupama koje postoje u aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama, koji je u više navrata trpio određene korekcije, ali nikada ozbiljnije – istakli su iz ovog udruženja.

Prema riječima člana Predsjedništva “Tendera” Rajka Kecmana, ovaj zakon je doveo do toga da BiH postane jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu.

– Nažalost, sve je krenulo još davne 2009. i nastavilo sve do danas. Tada je otpočeo sunovrat transparentnosti i rasta korupcije. Te godine izvršene su određene izmjene Zakona o javnim nabavkama i podignut novčani cenzus za konkurentske zahtjeve, čime je otvoren prostor za cijepanje većih javnih nabavki na manje netransparentne. Sve ovo je ohrabrilo pojedince u ugovornim organima da sprovode pregovaračke postupke bez objave obavještenja – kaže Kecman.

Kakve je katastrofalne rezultate u prvoj godini primjene donio pomenuti zakon najbolje svjedoče podaci da je ukupna vrijednost prometa u javnim nabavkama iznosila samo 1,46 milijardi (pet odsto BDP-a). “Samo”, jer je taj procenat par godina ranije iznosio 13,5 odsto, što govori o krajnjoj apsurdnosti, odnosno činjenici da većina netransparentnih postupaka svjesno nije ni prikazana u izvještajima.

Dodao je da su posljednje afere u bezi sa nabavkama respiratora, kiseonika, maski, zaštitnih odijela i druge robe od strane nadležnih organa dodatno ogolile čitav ovaj sistem te ukazale na to da je neophodno u što kraćem roku donijeti novi zakon i podzakonske akte, kojima bi bile onemogućene takve radnje.

Kada su u pitanju moguća rješenja, iz UG “Tender” su istakli da bi bilo neophodno više aktivirati tržišne inspekcije, koje bi u skladu sa svojim obavezama, a na osnovu podnesenih prijava od strane drugih ponuđača, provjeravale da li se ponuđene cijene mogu tržišno verifikovati kao prihvatljive.

Jedan od najbizarnijih slučajeva javnih nabavki bio je onaj od prije nekoliko godina, kada je jedna turistička agencija dobila posao da za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH obezbijedi avio-karte. Ugovor je sklopljen na dvije godine, a vrijednost posla bila je jedan fening. Bilo je to za rubriku vjerovali ili ne.

 

(BN/Glas Srpske)