Republika Srpska

LUKA, LUKA, KO TE NE ZNA…

Miodrag Jahura, borac prve kategorije, živi sa ocem i bolesnom majkom sa svega 200 KM očeve penzije. Pored njega u Trebinju je još 400 nezaposlenih boraca prve kategorije. Dok oni životare i snalaze se kako znaju i umiju, dotle u ERS-u traje tender za potrepštine  restorana u Trebinju. Na spisku su kilogrami jagnjetine, mesa ispod sača, desetine litara najkvalitetnijeg viskija, tvrdoškog vina, najskuplja riba, itd.

Ako tome dodamo da su skoro sva javna preduzeća u Republici Srpskoj gubitaši, ekonomija u raspadu, brojna nerasvijetljena ubistva, propale banke, dug javnih zdravstvenih ustanova od 350 miliona KM, promašeni referendumi, varanje naroda oko ulaska RS u NATO, još davno prodata jasenovačka građa, gubitak vojne imovine u Han Pijesku, knjiženje banjalučke kasarne i aerodroma Mahovljani, Dodik još uvijek persona non grata u SAD i da ne dužimo. Republika Srpska se sa SNSD-om na vlasti umanjila i teritorijalno i pravno i demografski..

I pored svih tih transparentnih pokazatelja Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, gensek SNSD-a i ko zna šta još, pre neko veče, u emisiji televizije ATV, ama, ne trepnuvši 45 minuta govoraše o Republici Srpskoj kao o Monaku. Med i mlijeko na sve strane. A, neprijatelja Srpske, kaže, ni broja im se ne zna. Najgora mu je opozicija i naravno, ko drugi nego Rodoljub Drašković s kim je režim u Srpskoj  trinaest godina  bio u ljubavi. Onda su “zahladili odnose”, zbog toga što se Drašković opredijelio protiv vlasti, kaže Luka .  Naravno, nije rekao zašto, jer odgovor mu ne bi išao u prilog. Ni njemu, ni njegovoj partiji. Ali, zna da su članovi republičkog CIK-a nelegalno izabrani silom većine opozicionih stranaka i da to odgovara opoziciji, “jer sve ankete govore da gube i da im treba više vremena za izbore”.  Zato su prolongirali izborni termin, tvrdi on. Vlast Srpske iliti SNSD protiv CIK-a je podnijela  apelaciju  Ustavnom sudu i inicijativu za ispitivanje zakonitosti Sudu BiH, koje inače ne priznaje. Sve su prilike da je zaboravio vrijeme kad je SNSD postavljao članove CIK-a. Lijepo bi bilo da je objasnio šta su dobijali, a šta gube sa drukčijim sastavom CIK-a.

S druge strane, nama, koji radimo na jačanju i očuvanju Srpske, izbori apsolutno odgovaraju i spremni smo čistog obraza da izađemo pred svakoga, pred aktiviste i među narod”, rekao je Petrović, dodajući da će pomenuti aktivisti obići i pomoći svako domaćinstvo . Sa paketićima brašna, ulja, šećera i malo deterdženta. O papcima i preletačima nije rekao ni riječi, jer ih je, pretpostavljamo, uknjižio u onaj čist obraz. Ne priznaje da je Hercegovina zapostavljena i da će “njegovi” kad pobijede u preko 80 posto opština u Srpskoj voditi računa koliko će se ko razvijati. Zavisno od rezultata izbora. Toliko o partijskoj, a ne narodnoj vlasti. Doduše, ništa novo. Ko ne zna, stvarni rezultati republičkih izbora, pa i onih na nižem nivou, donijeli su SNSD-u glasove svega 25 posto biračkog tijela, a preostalo su nadoknadili preletači. Niko ne zna njihovu cijenu, ali sigurno nisz bili jeftini. I njih je narod platio.

Stariji pamte da sem Vlada Šegrta, narodnog heroja, niko nije imao veću koncentraciju moći od Luke Petrovića, a rezultati su samo podjele, podvale i demonstracija sile, bez ijednog novostvorenog radnog mjesta. Izuzev onih koja je otvorio Rodoljub Drašković,  jedini pravi investitor u Hercegovini, pa sad Luki,  tobože,  nije jasno šta se s Draškovićem dešava, a sve praćeno ciničnim podsmijehom pred kamerama i isticanjem mogućeg uticaja pandemijske depresije. Poređenja radi, veliki Luka ostaće upamćen po njegovoj najkvalitetnjoj investiciji, a to je više miliona vrijedan turistički kompleks u nenaseljenom selu Zagora, napravljen narodnim novcima i projektovan za pet do sedam korisnika, isključivo članova njegove najuže porodice.

E, Luka, Luka, ko te ne zna skupo bi te platio…Ali, ne skuplje od mobilne bolnice odnosno šatora, gdje se poprilično obrukaste.  Od tog propalog šatorskog proplanka i od vas ništa drugo ne treba očekivati, sem velikog NIŠTA.

R.K.