Republika Srpska

Ljevnaić dao „Leitneru“ novi posao od 17 miliona KM

JAHORINA – Italijanska kompanija „Leitner“ gospodari „Jahorinom“ kada su u pitanju višemilionski projekti. Nakon što su izgradili gondolu „Javor-Partizan“ vrijednu 16 miliona maraka, gradiće i žičaru „Rajska dolina“, za koju će im biti plaćeno 17 miliona KM.

U gradnji koja je dogovorena po sistemu „ključ u ruke“ će im pomagati i četiri domaće kompanije, a to su „Vertex invest Group“ iz Brčkog, „Interclima“ iz Sarajeva, te „Unis“ i „Weiss light“ sa Pala.

Ugovor sa ovom grupom je potpisan 14. februara, nakon što je završen tender koji je bio raspisan u novembru  prošle godine.

Riječ je o isklopivoj šestosjednoj žičari koja će nakon izgradnje po satu moći da preveze 2.400 skijaša. Sve bi trebalo da se završi veoma brzo jer je predviđeno da radovi traju 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Ako se uzme u obzir da će žičara biti dugačka 708 metara, računica pokazuje kako će ona po metru koštati nešto preko 24.000 maraka.

Poređenja radi, „Leitner“ je nedavno završio žičaru od 1.510 metara na Popovoj Šapki, najpoznatijem skijalištu na Šar-planini u Sjevernoj Makedoniji. Ova investicija je iznosila 17,5 miliona maraka, odnosno oko 11.600 KM po metru.

Italijani bi trebali da grade i žičaru „Kotor-Lovćen“ u Crnoj Gori dužine 3.900 metara. Ranije se spominjalo kako je projekat vrijedan 24,2 miliona evra, odnosno oko 12.000 KM po dužnom metru.

Portal „Žurnal“ je u svojim ranijim tekstovima kompaniju „Leitner“ dovodio u blisku vezu sa direktorom „Olimpijskog centra Jahorina“ Dejanom Ljevnaićem.

Naime, Ljevnaić je do dolaska na Jahorinu bio prvi čovek Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ a za njegovog mandata firma iz Italije je na Kopaoniku izgradila dvije žičare.

Podsjećamo, uprava “OC Jahorina” se u jeku pandemije uspjela kod komercijalnih banaka zadužiti za preko 40 miliona maraka, iz kojih će se finansirati nekoliko infrastrukturnih projekata među kojima je i ovaj.

Pored ove, u planu je i izgradnja žičare “Trnovo”, te radovi na osnježavanju ski staza, izgradnja pokretnih traka te projektovanju i izgradnji prve faze gondole “Ravna planina”.

 

 

CAPITAL