Svijet

Kultni klub u Londonu zatvara vrata nakon sto godina

LONDON – U nizu svakodnevnih zatvaranja ugostiteljskih objekata zbog posljedica pandemije koronavirusa našao se i svjetski poznati noćni klub u Londonu koji je zauvijek zatvorio svoja vrata.

“Cafe de Paris” prethodno je radio gotovo stotinu godina u londonskom West Endu, što ga je činilo jednim od najstarijih klubova u Evropi. Tokom svog 96-godišnjeg djelovanja, ugošćavao je zvijezde poput Judy Garland, Davida Bowieja ili Grace Kelly.

Klub je prvi put zatvorio svoja vrata u martu ove godine, ali je obećao da će gostima ponovo biti dostupan na kraju pandemije. Međutim, kako se kraj ne nazire i nakon najave da se London suočava s novim restriktivnih ograničenjima zbog širenja mutiranog soja koronavirusa, vlasnici “Cafe de Paris” zatvorili su objekat. Kako su kazali, razorni učinak pandemije učinio je svoje.

Teška srca potvrđujemo da ćemo zauvijek zatvoriti vrata svog voljenog ‘Cafe de Paris’. Pokušali smo se izboriti, ali na kraju je bilo previše. Dali smo sve od sebe da pružimo podršku osoblju i poštujemo svačije zdravlje i sigurnost, ali na kraju smo, kao i mnogi drugi ugostiteljski objekti, stigli do kraja puta“, napisali su vlasnici na Twitteru.

Pored toga, matična kompanija ovog kluba, Maxwell’s Restaurant Group, početkom ovog mjeseca najavila je da je primorana otpustiti gotovo 400 radnika.

Ovo nije prvi put da se “Cafe de Paris” suočava s poteškoćama. Davne 1941. godine klub je bio teško bombardovan tokom Drugog svjetskog rata, da bi se ponovo otvorio sedam godina kasnije. Ipak, sada se ne nazire ponovno otvorenje.

 

Klix