Region

Kriza vlasti u Crnoj Gori: Broje se izdajnici, traže se saradnici

Zasad nije poznato da li prijedlog za smjenu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića ima potrebnu podršku, dok inicijativa o nepovjerenju Krivokapićevoj vladi ima 41 siguran glas.

Prema informacijama Vijesti, u planu opozicije i koalicije CnB je podnošenje prijedloga za razrješenje šefa parlamenta Bečića

Skupština Crne Gore prvo će se izjašnjavati o prijedlogu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića o razrješenju vicepremijera Dritana Abazovića, pa o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koju su juče podnijeli vladajuća koalicija “Crno na bijelo” (CnB) i opozicioni poslanici.

Premijer je sinoć podnio parlamentu zahtjev za sazivanje vanredne sjednice za 3. februar, kako bi se poslanici izjasnili o prijedlozima za smjenu Abazovića i imenovanje ministra finansija Milojka Spajića za njegovog nasljednika.

Sa druge strane, koalicija CnB i opozicija, koji su inicirali prijedlog za razrješenje Vlade, danas bi trebalo da podnesu zahtjev za sazivanje vanredne sjednice, koja, prema Poslovniku Skupštine, najranije može biti održana 4. februara.

U Poslovniku piše da se održavanje vanrednog zasjedanja ne može tražiti u roku kraćem od 15 dana od podnošenja zahtjeva.

Zasad nije poznato da li prijedlog za smjenu Abazovića ima potrebnu podršku, jer je većina poslanika koje su Vijesti kontaktirale tvrdila da još nisu pročitali inicijativu i da se ne mogu odrediti o njoj.

Jedino je lider Demosa Miodrag Lekić odgovorio, rekavši da treba sačekati sjednicu i vidjeti da li će biti dnevnog reda s pitanjem o Abazoviću.

Sa druge strane, prijedlog o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu ima sigurnu podršku najmanje 41 poslanika. Za “rušenje” Vlade dovoljan je 41 glas.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, u planu opozicije i koalicije CnB je i podnošenje prijedloga za razrješenje šefa parlamenta Alekse Bečića (Demokrate), koji je juče poručio da je u državi na sceni “najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije”.

Bečića bi navodno na toj funkciji mogao da naslijedi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske vlade.

Abazović je u petak potvrdio da je u vezi s aktuelnom političkom situacijom razgovarao s pojedinim partijama, a između ostalog i s liderom SNP-a.

Šta je formalni povod “rušenja” Krivokapića

Ukupno 31 poslanik liste CnB, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP), Albanske liste i Albanske koalicije “Jednoglasno”, podnio je juče parlamentu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi, koja bi trebalo da otvori put formiranju manjinskog kabineta koji su prekjuče svim poslanicima ponudili čelnici CnB.

U obrazloženju inicijative se navodi da Krivokapić nije ispoštovao odluku Skupštine da smijeni tri ministra (Đorđa Radulovića, Aleksandra Stijovića i Vesnu Bratić), kojima su u parlamentu izglasane interpelacije, te što nakon razrješenja ministra pravde Vladimira Leposavića nije imenovao novog, što je svojim djelovanjem proizveo institucionalnu krizu.

Prijedlog o nepovjerenju podržao je samo dio poslanika DPS-a, među kojima nije bilo stranačkih veterana Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića, Mevludina Nuhodžića, Petra Ivanovića, Predraga Boškovića, Miodraga Vukovića…

Vijestima su iz DPS-a nezvanično kazali da je odluka Predsjedništva partije bila da inicijativu potpiše 16 njihovih poslanika, što je, kako su pojasnili, dovoljno jer je za podnošenje prijedloga potrebno 27 potpisa.

Inicijativu nisu podržali poslanici Demokratskog fronta (DF), Demokrata, SNP-a, Demosa, Prave Crne Gore (Prava), Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Većina tih partija je, uprkos nezadovoljstvu radom Vlade, protiv njenog “rušenja” sa DPS-om, dok se neki – prvenstveno DF i SNP – nisu još eksplicitno odredili.

Ako ne padne, tri mjeseca nema novog prijedloga

Prema Ustavu Crne Gore, ako Vlada dobije povjerenje, potpisnici prijedloga mogu podnijeti novi tek kroz tri mjeseca.

Prema saznanjima Vijesti, sjednica GO na kojoj će SNP donijeti odluku o eventualnoj podršci razrješenju Krivokapićevog kabineta, najvjerovatnije će biti održana u petak, a najkasnije do kraja sedmice.

Pitanje sudbine aktuelne vlade podijelilo je i njene članove, nakon prekjučerašnje izjave Krivokapića da “ključni ministru” ne žele da budu dio manjinske vlasti.

Ministri podijeljeni u podršci premijeru

Prvo se oglasio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji je na Twitteru napisao da “ministri u Vladi” misle da je etički da vicepremijer Abazović podnese ostavku na tu funkciju. Nakon toga se oglasio dio ministara, koji su saopštili da ne dijele Milatovićevo mišljenje.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović izjavio je da je Milatović grubo zloupotrijebio poziciju, govoreći u ime svih ministara, bez konsultacije i ovlašćenja. I ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da Milatović nije razgovarao s njim prije nego je saopštio stav.

Ministar vanjskih poslova Radulović ocijenio je da je Abazović tokom prethodne godine ponajviše doprinio radu Vlade, te da ne dijeli stav da bi vicepremijer trebalo da podnese ostavku.

Milatovića je podržao ministar finansija i socijalnog staranja Spajić, poručujući da Abazović mora podnijeti ostavku ili povući inicijativu za nepovjerenje Vladi.

“Prijateljski – ne dozvoli da te mladog i perspektivnog dinosaurusi potroše i pošalju u političku istoriju, a narod zapamti kao izdajnika. Povuci inicijativu, vrati se gdje pripadaš. Iz Vašingtona, s ljubavlju”, napisao je na Twitteru Spajić, koji boravi u SAD.

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta (GP) URA, Miloš Konatar, odgovorio je da fotelje nisu sve u životu, i da su Spajić i Milatović u njima najviše zahvaljujući Abazoviću”.

“Sad biramo između evropskog puta i Crne Gore izolovane i pod sankcijama. GP URA bira Crnu Goru u Evropi”, napisao je Konatar na Twitteru.

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Bečić rekao je, aludirajući na GP URA, da “oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade, insistirajući na ekspertskom modelu, sad iskazuju spremnost da s DPS-om forimiraju političku vladu”.

“To se zove političko licemjerstvo”, naveo je Bečić.

Tvrdi da je “politički nemoral” da oni koji su jedini imali svoje političke predstavnike u Vladi, sad hoće s DPS-om da sruše tu Vladu.

“Da oni koji su tvrdili da imaju spiskove DPS poslanika i funkcionera koje će da procesuiraju zbog kriminala i korupcije, sad s tim ljudima žele da vrše vlast i odbijaju da saopšte ko im je nudio 21 milion za izdaju narodne volje. To se zove politički kukavičluk”, rekao je Bečić u stranačkom saopštenju.

Potpredsjednik GP URA Filip Adžić odgovorio je da je apsurdno da Bečić proziva GP URA i Abazovića u kontekstu borbe protiv kriminala, nakon “odlučnog i hrabrog poteza” koalicije CnB da “odblokiraju institucije i ubrzaju proces evropskih integracija”, dodavši da je najznačajniji posao koji je Bečić obavio “petnaestomjesečno renoviranje zgrade Skupštine”.

Joković je optužio Vladu da uz pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) vrši pritisak na partijsko članstvo.

“Premijer bez ikakvog razloga tvrdi kako će SNP glasati i kaže da ga zbog toga zovu članovi SNP-a.

Jesmo li mi krivi što od četrdeset jednog poslanika, premjer sad ima podršku deset poslanika, a možda ni toliko”, istakao je on.

On je rekao da niko iz SNP-a neće biti četrdeset prvi glas za “rušenje” Vlade.

“Ali ako neko bude pedeset prvi, šta ćemo – pala je Vlada i sa četrdeset jednim. Ova vlada možda nije najgora, ali ako je najbolja u istoriji, nek kaže premijer šta je uradila za ovaj period. Možda je Vlada najbolja, ali je ovo najgori premijer od kad je Crne Gore”, kazao je Joković, poručujući da će SNP nastaviti da radi u interesu Crne Gore i da će njeni poslanici biti jedinstveni.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da je Joković presom najavio da će po potrebi biti politički privjesak nove većine sastavljene od DPS-a, njegovih koalicionih partnera i GP URA.

Lider Demosa Miodrag Lekić je na zvaničnom Facebook nalogu objavio kako nisu nimalo iznenađeni “posljednjom proizvodnjom haosa i agonije iz, u dužem periodu, nedorasle i problematično formirane vlade”.

Oni, međutim, ponavljaju da o modalitetima izlaska iz duboke krize treba postići dogovor u parlamentarnoj većini koja je ostvarena na izborima.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, kazao je da misli da ovako najavljeno i zamišljeno formiranje nove, manjinske vlade, nije u skladu s Ustavom.

“Prekršilo bi se više članova najvišeg pravnog akta koji su međusobno povezani. Ako predsjednik Skupštine i Vlada budu istrajni u namjeri da to ne dozvole, imaće i bezrezervnu podršku UCG-a”, istakao je Danilović.

 

N.N.