Republika Srpska

Kriminal nemoguć bez povezanosti kriminalaca i vlasti

Afera “sky telefoni” u BiH koja je otkrila kriminalnu mrežu narko-kartela, vodi ne samo do policijskih, već i najviših političkih krugova, upozoravaju stručnjaci iz oblasti bezbjednosti.

“Niko neće biti pošteđen, nedavno je poručio prvi čovjek policije Srpske Dragan Lukač, navodeći da je 2.000 ljudi u BiH koristilo telefonsku Sky aplikaciju za organizovanje teških ubistava i trgovinu narkoticima. Bila su i prva hapšenja i na tome se stalo.

Stručnjaci za bezbjednost ukazuju da ne bi smjelo da bude kalkulisanja u obračunu sa kriminalcima.

“Pozivam nadležna tužilaštva da što prije izađu u javnost sa nekom argumentacijom ne na uštrb kvaliteta istrage, nego da izađu i javnosti objasne o čemu se tu radi.  Treba da dođe do čišćenja policije i tužilaštva, ali i u nekim političkim krugovima kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed”, kaže RadIslav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Bosni i Hercegovini već decenijama na sceni je sprega vlasti i kriminalnih klanova, tvrdi Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu iz Beograda.

”Organizovani kriminal je nemoguć bez sprege kriminala i vlasti. Ono što pogoduje organizovanom kriminalu jeste društveno rasulo koje je za njih prihvatljivo, jer u tom trenutku institucije ne mogu da funkcionišu.”

“Bosna i Hercegovina se nalazi u jednoj sprezi kriminalne, tajkunske i političke mafije koja koegzistira na ovim prostorima. Upravo zbog toga imate odsustvo reformi s jedne strane i plašenja naroda sa druge strane lažnim dilemama i opasnostima, kreiranjem unutrašnjih i spoljnih neprijatelja. To je već jasan signal da postoji određeno kriminalno jedinstvo”, kaže Obradović.

Vladavina prava je jedino oružje protiv kriminala, ukazuje profesor Duško Vejinović sa banjalučkog Falulteta bezbjednosnih nauka.

“Politička volja bilo koga ne bi smjela i ne bi trebala da bude iznad zakona. Mislim da je ovo momenat zajednički u interesu svih građana, bez obzira na rasu, vjeru i naciju. Treba da damo podršku policijskim organizacijama, bezbjednosnim organizacijama i institucijama sistem da rade svoj posao”, navodi Vejinović.

Ono što je jasno, bezbjednostni vakuumi koji se pojavljuju zbog odsustva rada institucija na Zapadnom Balkanu zapravo pogoduju organizovanim kriminalnim grupama za koje, već postoji niz operativnih policijskih saznanja, predstavljaju dio globalne trannacionalne mreže organizovanog kriminala, a konkretno narko-klanovi sa Balkana su tzv. uvoznici narkotika za čitavu Evropu, ukazuju stručnjaci za bezbjednost.

 

(BN/T.Lukić)