Republika Srpska

KRAJIŠNIK I DRUŽINA NAPRIJED – BORCI STOJ

Izvor: BN

Kako posmatrati današnji sporazum koji su potpisali lideri parlamentarnih stranaka sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom o isplati valorizovane ratne naknade poslanicima prvog saziva NSRS, članovima vlade i tri člana Predsjedništva nego još jedan udar na prave stvaraoce Republike Srpske, narod i borce.

Neko je već izračunao da za to treba obezbijediti nešto manje od 15 miliona maraka. Ispade da su RS stvorili samo Krajišnik i družina poslanika, bez prateće administracije, vojske, policije, novinara, načelnika opština…kratko rečeno naroda.

I dok se valorizovana naknada obezbjeđuje za samo onaj dio društva, koji je i tada bio povlašten, baš kao i danas niko ne pita zašto još uvijek nisu zbrinut borci i njihove porodice. Niko ne brine što još uvijek djece poginulih boraca ima na birou za zapošljavanje…

Neka je na sramotu svih onih koji danas staviše potpis da budu isplaćeni oni koji su u ratnom periodu bili povlađeni jer su bili glasačka mašina za odluke koje su kao i ove danas pravljene u užem krugu.

Tako je matrica “daj samo meni” ostala ista, iako se promijenila stranačka struktura…umjesto tadašnjeg SDS-a sada imamo SNSD…

Izjava, koju danas potpisaše na Palama, kako reče Krajišnik, biće poslana Vladi Republike Srpske koja treba da to realizuje.

Krajišnik se zahvalio što su stranački lideri razumjeli tešku situaciju da se plati ono što stvaraoci Republike Srpske nisu naplatili u toku rata.

Možda da neko i povjeruje kako se tadašnji poslanici i ministri nisu naplatili, ali je takvih malo. Neosporne su činjenice da su mnogi od njih i svoje porodice sklonili u Beograd gdje su bili na sigurnom i materijalno obezbijeđeni a najveći broj njih i dan danas uživaju plodove tog rada.

Sramotno je reći da su Republiku Srpsku stvorili samo oni koji se nalaze u Asocijaciji Momčila Krajišnika, koji sami sebe prozvaše stvaraoci Republike Srpske.

I pored slave hoće i da se naplate, malo su uzeli raznim trgovinama, švercom cigareta i nafte, vjerovatno su zaboravili i aferu mostarskog aluminija … Neka bude po onoj narodnoj – Uzeli su jare, hoće i pare. Neka im je na čast!

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su na Palama potpisale Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Izjavu su potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.