Region

Korona pomera julsku žurku na Petrovaradinu?

Odluka o održavanju ovogodišnjeg “Egzita” biće doneta u skladu sa merama nadležnih institucija

S. Bajić                       27.04.2020.

ZDRAVLjE i bezbednost posetilaca su nam na prvom mestu, a odluka o održavanju ili odlaganju festivala biće doneta u skladu sa merama koje propišu nadležne institucije i razvojem zdravstvene situacije u narednom periodu. To u ime “Egzita”, najboljeg evropskog festivala, koji bi prema planu trebalo da bude održan od 9. do 12. jula na legendarnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, potvrđuje Miljana Milekić, član “Egzit” tima, organizatora.

– Razlog iz kojeg se ne oglašavamo u vezi sa našim festivalima je jednostavan – navodi Milekićeva. – Od proglašenja pandemije u potpunosti smo zaustavili sve aktivnosti na promociji “Egzita” i naših drugih festivala, i umesto toga smo sve svoje resurse u maksimalnom kapacitetu usmerili na društveno korisne akcije. Najpre od regionalne kampanje “Super Komša”, koja poziva na volonterizam u lokalnim zajednicama do specijalnog “Egzit” TV programa koji je u proteklih mesec dana milionima ljudi širom sveta olakšao boravak u karantinu.

U “Egzit” timu smatraju:

– Festivalska, odnosno manifestaciona industrija, najteže je pogođena pandemijom, imajući u vidu da su događaji bili prvi koji su obustavljeni i biće poslednji koji će se vratiti u normalno stanje. Taj sektor u Srbiji generiše više od 10.000 stalnih i nekoliko desetina hiljada honorarnih poslova, dok je samo “Egzit” do sada našoj turističkoj ekonomiji doneo 200 miliona evra.