BiH

KONAČNO RIJEŠEN PROBLEM REGISTRACIJE VOZILA U BIH U DOBA KORONAVIRUSA

Ministarstvo komunikacije i transporta Bosne i Hercegovine donijelo je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registrovaju vozila.

Potreba za donošenjem ovog pravilnika javila se uslijed proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa, a sve kako bi Ministarstvo pomoglo građanima svoje zemlje, poštujući sve zakonske odredbe.

Nakon što je ministar komunikacije i transporta BiH Vojin Mitrović predložio donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini za vozila koja su registrovana u BiH, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta ove godine do 30. aprila ove godine, koja nije dobila podršku na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. aprila ove godine, predmetna oblast je uređena kroz izmjene Pravilnika.

Stoga je u Pravilnik dodat stav u kojem stoji da se: “za vozila čija je registracija istekla nakon 16. marta 2020. godine, zahtjev za produženje registracije vozila može podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, a ukoliko se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim članom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registrovanih vozila, a vlasnik vozila dužan je vratiti registarske tablice nadležnom organu u roku od osam dana”.

Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registraciji vozila je upućen na objavu u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, a stupa na snagu narednog dana od dana objave, saopšteno  je iz Ministarstva komunikacije i transporta BIH.