Republika Srpska

KOME U SRPSKOJ SMETA ODLAGANJE LOKALNIH IZBORA ?

Odluka CIK-a BiH da odloĆŸi lokalne izbore sa 4. oktobra na 15. novembar izazvala je pravu buru na političkoj sceni Srpske. Dok su vladajuće stranke oĆĄtri kritičari pomjeranja roka izbora, dotle opozicija pozdravlja takvu odluku.  U osudi su nekako najglasniji socijalisti koji smatraju da je rjeĆĄenje CIK-a nelegitimno i da moĆŸe produbiti političku krizu. Pitaju se kome odgovara pomjeranje izbora i kome CIK kupuje dodatni period za pripremu. Uz to saopĆĄtavaju da će pokrenuti pitanje odgovornosti za nastalu situaciju. Iz DEMOS-a upozoravaju da je CIK izaĆĄao iz zakonskog okvira čineći pravno nasilje, a imaju primjedbu i na način izbora članova CIK-a, jer kako navode “SDS i PDP su, u saradnji sa strankama iz Federacije BiH izabrale svoje stranačke ljude u CIK i dovele do stanja totalne konfuzije”.  Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske iz prikrajka zamjera na duĆŸini odlaganja izbora.

S druge strane, PDP za odgađanje izbora krivi SNSD koji nije htio glasati da se obezbijedi novac za izbore i pozdravlja odluku CIK-a  jer je to “najveće i najvaĆŸnije demokratsko pravo svih građana”. Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kaĆŸe da je kod SNSD-a i njegovih partnera očigledan strah od izbora, dodajući da su upravo oni doveli do odgađanja. a “sada pokuĆĄavaju da izbora uopĆĄte ne bude”.

Komentariơući odluku CIK-a o pomjeranju izbora predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je istakao da je njegova stranka spremna da u Savjetu ministara glasa da se obezbijedi finansiranje izbora, ali da ne postoji volja ostalih političkih aktera u Savjetu ministara.