BiH

Kolika je Jahorina planina, još je veća cijena sendviča

Da bi pojeli možda i najskuplji sendvič u državi, četveročlana porodica bi morala izdvojiti 135 KM

Najskuplja govedina na svijetu je ona koja se uzgaja u okolini grada Kobea u Japanu. Kilogram ovog mesa košta od 400 do 600 eura. O uzgoju ovih krava kruže razni mitovi, poput onih da ih masiraju, da im daju pivo ili da im puštaju klasičnu muziku, kako bi im meso bilo ukusnije. Ništa od ovoga nije istina. Međutim, ono što jeste je da od uzgajivača možete saznati krvnu liniju do nekoliko koljena unazad za svaki kupljeni komad mesa. KAo da kupujete živtinju za utrke ili izložbe, a ne meso za, recimo, roštilj.

Iako se, vjerovatno, meso ovih krava ne koristi za pravljenje sendviča na Jahorini, po cijenama su “tu negdje”. Na društvenim mrežama su počele kružiti fotografije sendviča koji se prodaje u restoranu Olimp na Jahorini, uz kojeg stoji cijena od nevjerovatnih 15 KM.

Pronašli čudo

Znajući da se po društvenim mrežama nerijetko pojavljuju i lažne fotografije, odlučili smo provjeriti najnoviji mit, postoji li zaista sendvič od 15 KM. Vidjeli smo ga, postoji. Sastoji se od kukuruzne kifle, nekoliko kriški goveđe pečenice (sumnjamo da se radi o japanskoj govedini iz Kobea), malo mozzarelle, lista zelene salate i nekoliko kriški paradajza. Pogledali smo malo bolje, ne bi li vidjeli decimalni zarez između cifara 1 i 5. Nije ga bilo.

image

Sendvič od 15 maraka, vrijedi li?/
image

Ima i jeftinijih sendviča/Didier Torche
image

Ima i jeftinijih sendviča/Didier Torche

Olimp nudi i sendviče za one skromnijeg budžeta, kojima je onaj od 15 maraka preskup. U ponudi su sendvič Ogorjelica, koji se sastoji od kifle, svinjske pečenice, edamera, rukole i paradajza, a košta “samo” 14 KM. Za one kojima je i ova “super povoljna” ponuda preskupa tu je i sendvič Javor, u kojem je, u odnosu na Ogorjelicu, rukola zamijenjena zelenom salatom. On košta tek 12 KM.

Obradovani time da smo otkrili još jedno čudo u BiH, ravno piramidama u Visokom i Gospi u Međugorju, sendič od 15 maraka, poželjeli smo ga i uslikati.

Napravismo nekoliko fotografija, ali nas u tome prekide gospođa, uposlenica restorana Olimp, očigledno iznervirana ranijim fotografijama njihovog, sada već čuvenog, sendviča na društvenim mrežama i portalima, te komentarima ispod tih fotografija. Na vrlo neljubazan način nam je objasnila da fotografisanje sendviča nije dozvoljeno. Čak kada smo zatražili, nakon što smo se uredno predstavili ko smo i pokazali novinarsku iskaznicu, da kupimo jedan, da probamo kakvog je okusa i šta zapravo dobijamo za 15 maraka, ljutito je odbila svaku mogućnost prodaje. Nemavši više šta da tražimo na tom mjestu, otišli smo napola obavljenog posla. Sendvič smo vidjeli, ali ga ne probasmo. Međutim, sudeći prema sastavu i veličini, izgleda da nismo možda mnogo ni propustili.

image

Restoran Olimp nudi možda i najskuplji sendvič u BiH/Didier Torche
image

Do sendviča samo šesterosjedom/Didier Torche

Međutim, zadovoljstvo da pojedete ovaj sendvič doći će vas mnogo više od 15 KM. Da biste uopće došli do restorana Olimp potrebno je prije svega doći na Jahorinu. Ako ne želite da ostavite automobil pored puta, negdje u šumi, ipak ćete morati koristiti parking. Cijena je 15 KM za cijeli dan. Međutim, ukoliko odlučite da premjestite automobil sa jednog mjesta na drugo, to će vas “zadovoljstvo” koštati dodatnih 15 KM.

​Ipak, zamislimo da smo parkirali automobil, a ostatak puta ćemo preći pješice, te drugim prevoznim sredstvima. Da bi uopće došli do restorana Olimp, koji se nalazi na vrhu Jahorine, i pojeli istoimeni sendvič, morate koristiti ski-lift šesterosjed. Drugog puta nema. Cijena vožnje šesterosjedom, kao i drugim oblicima vertikalnog transporta (jednosjedi, dvosjedi, zatvorena gondola…) košta 15 maraka po vožnji.

image

Do sendviča samo šesterosjedom/Didier Torche

Znači, ako “u neka doba” poželite pojesti sendvič sa vrha Jahorine pripremite 45 maraka, jer će vas zapravo toliko koštati to zadovoljstvo.

Prosječna plata

Sudeći prema cijenama, Jahorina nije zamišljena kao mjesto na kojem će se rekreirati prosječan Bosanac i Hercegovac. Naime, da bi jedan vikend provela na Jahorini, naša zamišljena porodica bi morala potrošiti prosječnu mjesečnu platu u BiH.

Čak i ako ne bi poželjeli moguće je čak i najskuplji sendvič u BiH, naša zamišljena porodica bi moala nešo jesti. S obzirom na cijene teško da bi morali platiti manje od 50 KM po jednom obroku za cijelu porodicu. Čak i ako bi odlučili da se navečer vrate kući, morali bi, ako ne žele da padaju u nesvijest od gladi, imati barem dva obroka u toku jednog dana. To je za vikend 200 KM.

Parking je, rekosmo, 15 maraka za cijeli dan.

Dvodnevna karta za korištenje vertikalnog prevoza je 95 KM po osobi. To je dodatnih 380 KM. Ukoliko naša porodica želi da uživa barem djelimično i u čarima noćnog skijanja, tada dvodneva karta košta 125 maraka po osobi, što znači za našu porodicu je to 500 KM.

image

/Didier Torche
image

/Didier Torche

Ukoliko nemaju svoju opremu, mogu je i iznajmiti u jednoj od brojnih iznajmljivačnica. Cijena za dvodnevno iznajmljivanje je 40 maraka po osobi. Za našu porodicu to je trošak od još 160 KM i već smo stigli do ukupnog iznosa 875 KM. ako se popije još neki čaj, kafa ili neki drugi topli napitak, kako bi se ugrijali u pauzama skijanja, “namirili bi onih 30-tak KM, koliko nam nedostaje da bi dostigli iznos od prosječne plate u BiH.

Međutim, ako ostavimo po strani da je finansijski nedostupna velikom broju stanovnika BiH, i ako bi se fokusirali samo na uslugu, Jahorina bi mogla dobiti najviše ocjene. Staza je mnogo i sve su jako dobro uređene. Čini se da se ski liftovi ne mogu ni prebrojati, koliko ih je. Za one koji nisu baš skloni skijanju, tu j i nekoliko staza za šetnju.

Za djecu su organizovani posebni ski vrtići. Broj parkingmjesta je izuzetno veliki.

Jeftinija varijanta

Izuzimajući naše loše iskustvo, a razgovarajući sa nekima od posjetilaca, saznali smo da je osoblje u restoranima izuzetno ljubazno i susretljivo, tako da boravak na ovoj olimpijskoj planini, zapravo predstavlja stvarni odmor.

image

 Brojne staze nude uživanje u skijanju/Didier Torche
image

Jahorina ndui brojne sadržaje/Didier Torche

Uostalom, uvijek postoji i jeftinija varijanta. Sendviči u ranac, kafa i čaj u termos bocu, dvije ture na šeterosjedu za cijeli dan, s obzirom da ovaj ski lift vodi do vrha planine i da je staza jako duga, tako da se za jedno spuštanje može potrošiti i nekoliko sati…

Na ovaj način naša zamišljena porodica može cijeli dan na Jahorini provesti za 135 KM, jer bi platiti parking i po dvije vožnej ski liftom. Za mnoge je, vjerujemo, i to sasvim zadovoljavajuća varijanta. A trošak je isti kao i da odu i pojedu po jedan snedvič na vrhu planine.

 

Oslobođenje