Republika Srpska

Ko su novi rukovodioci u “Šumama Srpske”?

BANJALUKA – Direktor “Šuma Republike Srpske” Slaven Gojković imenovao je juče v.d. direktore u deset organizacionih jedinica unutar ovog javnog preduzeća čiji čelni ljudi su smijenjeni prije dva dana zato što su na kraju 2020. godine iskazali negativan poslovni rezultat.

Prema saznanjima Glasa Srpske, umjesto Vladimira Đukarića za v.d. direktora šumskog gazdinstva “Borja” Teslić imenovan je bivši direktor tog gazdinstva Nenad Dušanić. Radu Tešića na čelu ŠG “Doboj” zamijenio je iskusni šumarski inženjer Radenko Lukić koji je proteklih godina služio kao “džoker” i bio na čelu nekoliko gazdinstava, dok je Milana Vasiljevića koji je samo osam mjeseci bio na čelu ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš zamijenio dosadašnji tehnički direktor kotorvaroške šumarije Sanel Radmanović.

Umjesto Đorđe Živanovića novi v.d. direktora ŠG “Zelengora” iz Kalinovika je Igor Ivanović, dok je Novku Bunjevac na čelu  ŠG “Drina” Srebrenica zamijenio inženjer šumarstva zaposlen u tom gazdinstvu Ognjen Cvijetić, a umjesto Igora Golića novi direktor ŠG “Milići” je bivši predsjednik Skupštine opštine Milići Zoran Kipić.

Interesantna je promjena na čelu ŠG “Majevica” iz Lopara gdje je umjesto Boška Tubića za v.d. direktora imenovana donedavna direktorica ŠG “Birač” iz Vlasenice Tanja Nikolić. Njena nedavna smjena sa čela ŠG “Birač” izazvala je reagovanja i nezadovoljstvo u Vlasenici zato što je Nikolićeva za dvije i po godine preporodila to gazdinstvo, izvukla ga iz skoro pa milionskog minusa i u trenutku smjene iza sebe je na računu gazdinstva ostavila nekoliko stotina hiljada maraka. Njeno imenovanje za direktoricu ŠG “Majevica” koje je prošlu godinu završilo u minusu većem od 100.000 maraka pokazuje da su u vrhu “Šuma Srpske” u neku ruku priznali da su pogriješili zato što su je smijenili, ali ako Nikolićeva u Loparama napravi rezultat kao u Vlasenici onda će se odluka rukovodstva “Šuma Srpske” o njenoj smjeni i premještanju na rukovodeću funkciju u drugo šumsko gazdinstvo pokazati kao potpuno opravdana.

Novi v.d. direktora Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj je dugogodišnji radnik ove organizacione jedinice “Šuma Srpske” Ljubica Lukač koja će na toj funkciji zamijeniti Radu Milačka. Umjesto Branke Radmilović na čelo Centra za gazdovanje kršom Trebinje vraćen je bivši direktor Centra Branko Tasovac, dok će nova direktorica šumske kuće “Ognjište” na Jahorini biti bivša finansijska direktorica “Šuma Srpske” Stojanka Borković. Ona će na tom mjestu zamijeniti Anu Vasiljević čija smjena je bila iznenađenje, jer je ona za direktoricu “Ognjišta” imenovana početkom marta i ne snosi odgovornost za negativan finansijski rezultat iz prošle godine.

Direktor “Šuma RS” Slaven Gojković kratko je rekao za “Glas Srpske” da su formirane komisije za primopredaju dužnosti i da je u nekim organizacionim dijelovima već izvršena primopredaja, a da će u nekim to biti učinjeno danas.

“Pred sve novoimenovane rukovodioce biće postavljeni ciljevi i zadaci koje će morati da ispune ukoliko žele da ostanu na rukovodećim funkcijama”, bio je kratak Gojković, koji je potvrdio saznanja našeg lista o imenima novih rukovodilaca.

Predsjednik Nadzornog odbora “Šuma RS” Biljana Marković izjavila je juče da je NO saglasan sa odlukom o smjeni direktora šumskih gazdinstava koja su poslovala negativno.

“Konstantno sam, kao predsjednik NO, tražila da se nešto uradi sa šumskim gazdinstvima koja su gubitaši. Zato sam saglasna sa posljednjim odlukama”, rekla je Markovićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je juče da se pri izboru novih direktora vodilo računa o njihovoj stručnosti, a ne pripadnosti nekoj političkoj partiji.

Stručni ljudi

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić kaže da se od novih rukovodilaca očekuje unapređenje stanja u svim segmentima.

“Osnovni kriterijum za imenovanje je bio da se radi o stručnim ljudima sa iskustvom na rukovodećim funkcijama i takve ljude smo i našli. Od njih se očekuje eliminisanje gubitka, unapređenje kvaliteta rada i proizvodnje, smanjenje nelegalnih aktivnosti, sprečavanje bilo kakvih manipulacija, poboljšanje uslova rada, bolji odnosi unutar kolektiva i dobra saradnja sa upravom i ministarstvom”, kaže Zubić za “Glas Srpske”.

 

Glas Srpske