Region

Ko su novi počasni državljani Crne Gore?

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavila je spisak od 390 počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine.

Takođe, nevladina organizacija CGO pozvala je i novu Vladu Crne Gore i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da to učine na svojim zvaničnim stranicima, prenosi RSE.

U CGO poručuju da crnogorska javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo.

Kako prenosi RSE, dugačak spisak Crnogoraca po pasošu, sadrži niz imena među kojima se nalaze kontroverzne ličnosti, ali i ugledni pojedinci: egipatski biznismen i značajan investitor u Crnoj Gori Samih Saviris, Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za mega jahte Porto Montenegro, ruski novinar Genadij Sisojev, pevačica Merima Njegomir, glumac Lazar Ristovski i nekadašnji fudbaler Dragan Džajić.

Iz CGO godinama unazad ukazuju na netransparentne dodele počasnih državljanstava.

Počasni državljanin Crne Gore 2009. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, a nekoliko godina kasnije i malezijski državljanin Vei Seng Pu, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja, prenosi RSE.

Državljanstvo po privilegovanoj proceduri je dobio i Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbednosti koji je bio optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava.

“Centar za građansko obrazovanje godinama ukazuje na spornu praksu dodele tzv. počasnih državljanstava, ali umesto da se to pitanje sistemski adresira u 2020. godini oboren je rekord sa čak 115 izdatih počasnih državljanstava, od čega je preko trećina iz perioda nakon okončanja parlamentarnih izbora do stupanja na funkciju nove Vlade”, navode u CGO.

Iz spiska se može videti da su i neki političari iz nove parlamentarne većine dobili počasna državljanstva, poput ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i poslanika Vladimira Dobričanina, prenosi RSE.

 

(B92)