Region

KATANAC I NA PRODAVNICE U 18.00? Zatvaraju se kafići, restorani i tržni centri, ali šta je sa uslužnim objektima? Evo koje je objašnjenje dao ministar

Krizni štab i vlada Srbije danas su doneli nove mere za sprečavanje eksplozivnog širenja korona virusa u našoj zemlji. Kao najvažnija mera navodi se skraćenje rada za ugostitetljske objekte. Međutim, nije do kraja jasno da li se to skraćenje odnosi i na rad prodavnica i drugih uslužnih objekata.

Vlada Srbije propisala je, naime, sedam mera zaštite od širenja korona virusa. Nove mere odnose rad kafića i restorana, nošenje maski, rad od kuće, kontrolu…

U fokusu je svakako set mera vezan za ugostitetljske objekte. Skraćenje radnog vremena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima – glasi prva od sedam mera, koje je Blic već objavio.

Ipak, ono što smo danas mogli da čujemo kao meru nije do kraja definisalo kakav je status prodavnica, trafika, frizera i drugih uslužnih delatnosti.

– Skraćuje se radno vreme na 18 sati svih kafića, restorana, barova i tržnih centara. Nastaviće da rade apoteke, pumpe i ona mesta koja nisu u riziku – kazao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon stastanka održanog sa direktorima kovid bolnica.

kovid bolnica kbc dragiša mišović

Nije, međutim, do kraja definisano da li pomenuta mera koja stupa na snagu od utorka ujutru obuhvata i prodavnice ili ne.

Za to smo upitali mnoge članove Kriznog štaba i zvanične institucije, ali do objavljivanja ovog teksta u toku današnjeg dana do pojašnjenja nije došlo.

Prodavnicama, kao i svim drugim uslužnim objektima poslednjim paketom mera ograničeno je radno vreme do 21 sat. Budući da je ministar napomenuo da će iz mera biti izuzeti objekti u kojima nema rizika, sutra ili prekosutra najkasnije bi trebalo da se zna konačan spisak objekata koji nisu od posebnog rizika.

Podsećamo, istovremeno, najavljeno je skrogo kontrolisanje svi mera, uključujuči i nošenje maski, kao i zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba – u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

– Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi) – navodi se u novim merama vlade.

Kako je Blic već pisao školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.