BiH

INFORMATIČKOM OPREMOM PROTIV VIRUSA: Prointer tokom pandemije dobio tendere vrijedne 12,3 miliona KM!

Piše: Žana Gauk

“Prointer”, čiji je “saradnik”, prema priznanju oca Milorada Dodika, njegov sin Igor, vrijeme korone iskoristio je za milionski vrijedne sumnjive tenderske rabote. Uglavnom kao jedini, podobni ponuđač. Epilog je 11 dobijenih tendera vrijednih ukupno 12.330.570 KM.

U vrijeme pandemije virusa korona režim u Republici Srpskoj odlučio je da pomogne! Po 1.000 KM obećano je medicinskim radnicima, policajcima, inspektorima zaposlenim u Inspektoratu RS, ali i onim opštinskim, pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite. Pomoć, u vidu tenderskih ugovora, stigla je i “Prointeru”. Samo 55 dana korona krize bilo je dovoljno za potpis na 12.330.570 KM vrijedne poslove!  

Dok član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekuje kamione pomoći iz Srbije i pognute glave sluša kako tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić ističe da je RS u teškoj finansijskoj krizi, dok se miješa u nadležnosti koje su daleko od njegovih, porodični biznis sakriven je iza tenderske zavjese. I za njega nema bojazni.

Kroz 11 tendera prošlo je sve i svašta – od informatičke opreme, preko licenci do LED rasvjete i održavanja telefonskih sistema. “Prointer”, čiji je “saradnik”, prema priznanju oca Milorada, sin Igor, vrijeme pandemije iskoristio je za milionski vrijedne sumnjive tenderske rabote. Uglavnom kao jedini, podobni ponuđač.

Prvi slučaj zaraze u Banjaluci zabilježen je 5. marta, život privrednika se polako gasio, ali “Prointer” nije zastao. Dan kasnije od Hidroelektrana na Trebišnjici, kao jedini koji je poslao ponudu, dobija posao od 35.076 KM. Licence su produžene!

Krajem marta je objavljeno da se Grad Doboj zadužuje za deset miliona KM, samo dvije sedmice nakon što se zadužio 15 miliona maraka. Dvadesetak dana ranije Gradska uprava na čelu sa bivšim kadrom SDS-a, a sada SNSD perjanicom Borisom Jerinićem, daće 4.753.017 KM za nabavku LED rasvjetu i uspostavljanje sistema za nadzor i upravljanje javnim svjetlom. Konzorcijum sa “Prointerom” čine “Prointerova” “Kaldera”,”Saša Trade”, “Elektroobnova” i “Wiss Light”.

Kako je Žurnal već pisao, i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić imao je nedovršenog tenderskog posla. Šest dana nakon pojave virusa u Banjaluci aminovao je kupovinu informatičke opreme po cijeni od 292.399 KM upravo od ove firme.

I Hidroelektrane na Dini imale su budžet za “Prointer”. Da najveći sin među privrednicima ne bi propao pod pritiskom korone, 23. marta potpisan je ugovor za “SCADA sistem”, odnosno prilagođavanje za prelazak postojećih pomoćnih pogona na novi sistem upravljanja. U poslu vrijednom 1.052.849 KM poznatim tender majstorima pomoći će “IMP Automatika” iz Beograda.

Miljenik oca Milorada iz reda koalicionog DNS-a, Nenad Nešić,ne razmišlja mnogo o novcu građana u budžetu javnog preduzeća “Putevi RS”. Rado je 25. marta, za poslovni softver, “prointerovcima” dao 4.677.328 KM.

Ako je neko posumnjao, ni saradnja porodica Čović i Dodik ne trpi pod pritiskom pandemije. “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” 2. aprila SAP licence “Prointeru” plaća 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude. Vrijednost jeftinije iznosila je 567.918, za 29.291 KM niže od odabrane.

U vrijeme korone briljiraju gubitaši. Rudnik i termoelektrana Gacko, najveći među onima u sistemu “Elektroprivrede RS” sa minusom od 13,5 miliona KM, nema para za remont postrojenja. Za to im je potrebno osam miliona KM, a ako se tome doda prošlogodišnjih 18 miliona KM, takođe kredita, za isti posao, zaduženje je ogromno. Elektromotor buster pumpe idealna je priliga za “ugradnju” “Prointera”. Ugovor težak 187.083 KM potpisan je 8. aprila.

Osim toga, ni telefonski sistem Vlade RS ne smije da ostane bez klika pa dan kasnije Služba za zajedničke poslove izdvaja 244.805 KM.

Dok su medicinski radnici, “nagrađeni” sa po 1.000 KM, ali većina opet zakinuta za prethodne plate, poreze i doprinose, zbrajali zaražene u RS, finansijski je jačao i patriotizam prve porodice u RS. Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove odlučila je da izradi novi geoportal. Sve košta, zaključeno je 15. aprila, 249.877 KM

Dok Banjaluka bilježi ubjedljivo najveći broj oboljelih, a stanovništvo, pod strogim mjerama, uglavnom je zatvoreno u četiri zida, Gradska uprava nastavlja da sarađuje sa “Prointerom”. Nakon “Viber” stikera, među kojima onaj famozni seksistički “sedam na jednog” nije uklonjen ni nakon obećanja, došao je red na informatičku modernizaciju saobraćaja. Od 16. aprila znamo da će to građane koštati 234.760 KM. Na sposobnost “Prointera” nije imuna ni Radio-televizija RS, koja za računare i video karte za reportažna kola firmi daje 5.347 KM.

KAPLJIČNO: IZ BUDŽETA U FIRMU

“Prointer” je od početka godine pribilježio pobjedu na više od 50 tendera vrijednih oko 45 miliona KMSamo od 1. do 23. januara virtuelni razvoj Republiku Srpsku koštao je 29.266.450 KM. Tenderski skor iz dana u dan raste, zajedno sa pandemijskim.

“Moj sin Igor nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”, priznao je bez pravosudnih posljedica još 18. jula prošle godine.

U međuvremenu porodica je poslovanje “Prointera” proširila i na Sarajevo. Prve tendere ogranak firme dobio je od Vlade RS – 600.000 KM i banjalučke “Elektrokrajine” – 60.000 KM.

(zurnal.info)