BiH

INCKO OSTAJE INCKO

U pismu upućenom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko po ko zna koji put srpski narod označava zločinačkim. Aduti su mu zločin u Srebrenici, odlikovanja “osuđenim ratnim zločincina” i druge stvari kojima se “dodatno produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju mirovni napori”.  Uz to podsjeća da su se vlasti RS obavezale da će “stvoriti na svojim teritorijama političke, ekonomske i socijalne uslove pogodne za dobrovoljni povratak i skladnu reintegraciju izbjeglica i raseljenih lica, bez davanja prednosti određenoj grupi”.

Inckovo pismo zahtijevalo bi ozbiljno razmatranje da nije polovično. Drugim riječima, fali mu puna druga strana. Ni jednom riječju ne pominje srpska stratišta, hiljade pobijenih srpskih žena, djece, staraca, spaljena sela i gradove. Ne pominje da su to činili Bošnjaci i Hrvati i da su mnogi od njih odlikovani za ta nedjela. Ne pominje da u Federaciji BiH skoro da i nema srpskog življa. Ko nije ubijen, protjeran je bez prava na povratak. A, zločinci su u vlasti.

Gospodine Incko, bar na rastanku budite čovjek i napišite tu drugu stranu pisma. Onda možemo razgovarati. Znamo da vam je već žao onih dvadesetak hiljada evra koje ste mjesečno dobijali nizašta, ali tu vam ne možemo pomoći. Poznavajući vas, vi ćete se već snaći tamo gdje vas upute oni slični vama. U svakom slučaju srećan vam put i daleko vam kuća.