Republika Srpska

Incko neće doći u Narodnu skupštinu Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu, piše današnji “Glas Srpske”.

Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama UN i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, naveli su iz OHR-a.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz Srpske.

– Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili – istakao je Petković.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da se radi o bezobraznoj konstataciji.

– Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao – rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Incko došao u Narodnu skupštinu, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom.

Politikolog Vojislav Savić rekao je da ovakav način komunikacije OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je riječ o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

 

(Srna)