Svijet

“Ili ćemo izgubiti Ukrajinu ili počinje Treći svjetski rat!”

Ruski predsednik Vladimir Putin će pokrenuti sveopšti nuklearni rat protiv Zapada pre nego da prihvati poraz u Ukrajini, objavila je ruska propaganda u poslednjoj u nizu opasnih pretnji iz Moskve.

Margarita Simonjan, urednica državnog emitera RT i jedna od najistaknutijih zagovornika Kremlja, izjavila je u sredu uveče na televiziji da je ideja da Putin pritisne “crveno dugme” verovatnija od ideje da će dozvoliti da Rusija izgubi rat, preneo je “Dejli mejl”.

Margarita Simonjan, urednica državnog emitera RT i jedna od najistaknutijih zagovornika Kremlja, izjavila je u sredu uveče na televiziji da je ideja da Putin pritisne “crveno dugme” verovatnija od ideje da će dozvoliti da Rusija izgubi rat, preneo je “Dejli mejl”.

– Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili počinje Treći svetski rat. Mislim da je Treći svetski rat realističniji, poznavajući nas, poznavajući naše lidere… Najneverovatniji ishod, da će se sve ovo okončati nuklearnim udarom, meni deluje verovatnijim od drugih tokova dešavanja. S jedne strane sam užasnuta time, ali sa druge to je ono što jeste. Otići ćemo u raj, dok će oni prosto odapeti… Svi ćemo umreti jednog dana – rekla je Simonjan.

Njeno smireno zamišljanje nuklearnog holokausta poslednje je u nizu pretnji izdatih sa vrhovnih nivoa ruske države, nakon što su kolega Simonjanove Vladimir Solovjov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sam Putin zapretili u poslednjih 48 sati.

Dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija odbacile takvu retoriku kao razmetanje, sve veća učestalost takvih pretnji pod ruku sa neuspesima ruske vojske povećaće zabrinutosti da je sada sukob u stilu Hladnog rata realna mogućnost pre nego što se rat u Ukrajini završi.

Pretnje nakon uspešnog raketnog testa

“Dejli mejl” ukazuje da je do toga došlo nakon što je Rusija prošle nedelje uspešno testirala svoj poslednji nuklearni projektil “sarmat 2”, hvalisajući se da može da pogodi metu bilo gde na planeti i da ga ne može zaustaviti nijedna trenutna protivvazdušna odbrana. Sarmat, ili “sotona 2” kako ju je nazvao Zapad, može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i da gađa ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Lavrov je bio prvi koji je izneo nuklearne pretnje na državnoj televiziji u utorak.

– Postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata – izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ukazao da međunarodna zajednica ne bi trebalo da potceni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je preneo Rojters. Lavrov je takođe ocenio da su tenzije između Istoka i Zapada danas gore nekog tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer “sada nema kanala komunikacije sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori”.

“Jedan sarmat znači minus Velika Britanija”

Nakon ovog usledili su komentari Solovjeva, poznatog i kao “Putinov trbuhozborac”, koji je zapretio Britaniji zbog “bezobrazne” podrške Ukrajini.

– Ispada da jedan “sarmat” znači minus jedna Velika Britanija – rekao je Solovjov u razgovoru sa šefom Ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrijom Rogozinom o novoj, moćnoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS-28 “sarmat”.

Solovjov je dodao da je Britanija postala “izuzetno gruba” – misleći na otvorenu podršku Ukrajini od početka invazije 24. februara.

Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, rekao je da će napraviti 46 takvih projektila, a prvi će biti raspoređeni u drugom delu godine u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve.

– Sve ide po planu -poručio je Rogozin.

“Munjeviti udar”

A sve to je propraćeno pretnjom samog Putina, koji je obećao “munjevit odgovor” na direktnu intervenciju bilo koje zemlje u ukrajinskom konfliktu.

– Ako neko spolja namerava da se umeša u situaciju u Ukrajini moraju da znaju da to predstavlja neprihvatljivu stratešku pretnju Rusiji. Moraju da znaju da će naš odgovor na protivudar biti munjevit – upozorio je Putin tokom sastanka sa zakonodavcima u Sankt Peterburgu, i istakao da će Moskva u tu svrhu upotrebiti sredstva koja ne poseduju njeni protivnici.

– Imamo svo oružje koje trebamo za ovo. Niko drugi ne može da se hvalisa tim oružjem, a mi nećemo da se hvalisamo njime. Ali ćemo ga upotrebiti – poručio je.

Putin nije direktno pomenuo nuklearke, ali deluje da su njegovi komentari jasna referenca na novi projektil “sarmat”. Slične pretnje izneo je i kad je objavio početak svoje “specijalne vojne operacije” u februaru, kad je rekao da će se bilo koja zemlja koja pokuša da se umeša u konflikt u Ukrajini snositi posledice “neviđene u svojoj istoriji”.

“Samit u Nemačkoj objava rata”

Nuklearne pretnje na državnim medijima, ukazuje “Dejli mejl”, takođe su odjek šire narative propagandne mašinerije Kremlja, a to je da je Rusija sada uključena u sukob punog razmera sa NATO paktom koji vodi u Treći svetski rat.

Olga Skabejeva, još jedna državna TV voditeljka, objavila je u utorak da je samit 40 ministara odbrane u nemačkoj bazi Ramštajn održan radi koordinacije isporuka oružjem Ukrajini efektivno objava rata.

– Objavili su rat. Treći svetski rat, nije više samo specijalna operacija, sa 40 zemalja protiv nas – rekla je ona gledaocima.

Politički naučnik Mihail Markelov se složio sa ovim, objavljujući da su tih 40 država “današnji kolektivni Hitler”.

Dmitrij Kulikov, još jedna medijska ličnost, ponovio je takve navode.