Republika Srpska

Igor (ni)je otpisan: Rekonstrukcija Vlade u januaru, Radojičić mijenja Viškovića?!

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najozbiljniji je kandidat za preuzimanje funkcije premijera RS od dosadašnjeg predsjednika Vlade, Radovana Viškovića, saznaje Moja Hercegovina.

Radojičić, koji je na nedavno završenim lokalnim izborima za gradonačelnika Banjaluke poražen od Draška Stanivukovića, prema tvrdnjama izvora našeg portala iz vrha SNSD-a, već u januaru mogao bi da bude postavljen na novu funkciju.

Naši sagovornici, koji su insistirali na anonimnosti, između ostalog tvrde da je rekonstrukcija Vlade RS, odnosno smjena Radovana Viškovića sa pozicije premijera praktično već svršena stvar, te da je među onima koji u vrhu vladajuće stranke najbolje “kotiraju” za Viškovićevog nasljednika Radojičić izbio na sami vrh.

“Iako šef (Milorad Dodik, op. a) u javnosti poručuje da se ne razmišlja o rekonstrukciji Vlade, prava istina je da on već dugo planira da smijeni Viškovića zbog nezadovoljstva njegovim radom. Nakon poraza na izborima u dva najveća grada u Srpskoj SNSD-u je potrebna šok terapija, a rekonstrukcija Vlade je jedan od načina da se pokuša popraviti i loša ekonomska situacija i očigledna nesposobnost Viškovićevog kabineta da se sa problemima uhvati u koštac. To bi se, prema procjenama, moglo dogoditi već do kraja sljedećeg mjeseca”, tvrde naši izvori.

Oni dodaju i to da bi Radojičić, koji je praktično ostao “neraspoređen” nakon poraza na izborima, mogao da predstavlja “pravo rješenje za premijersku funkciju”, budući da se, prema mišljenju najužeg vrha SNSD-a, pokazao kao uspješan menadžer, uprkos izbornom porazu u trci za gradonačelnika Banjaluke.

“Osim toga, Radojičićevim postavljanjem na premijersku funkciju primirile bi se i trzavice koje postoje u Gradskom odboru SNSD Banjaluka, gdje jedan broj ljudi odan Radojičiću smatra da ih je stranka iznevjerila, odnosno da su pojedini visoki stranački funkcioneri u kampanji radili protiv Radojičićevog reizbora za gradonačelnika”, tvrde naši sagovornici.

Inače, Moja Hercegovina saznaje i to da je na nedavnoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a, između ostalog, razgovarano i o tome ko bi mogao da preuzme upravljanje Gradskim odborom stranke u Banjaluci, te da je, prema tvrdnjama izvora našeg portala, kao najozbiljniji kandidat za to mjesto pominjan aktuelni direktor banjalučkog Kliničkog centra, Vlado Đajić.

Međutim, kako saznajemo, Đajićevom izboru oštro se usprotivio dio visokih stranačkih funkcionera iz Banjaluke, koji važe za “Radojičićeve ljude”.

Što se tiče izbora novog šefa Gradskog odbora SNSD Bijeljina, mjesta koje je ostalo upražnjeno nakon nedavne smjene Nedeljka Ćorića, izvori Moje Hercegovine tvrde da će ta pozicija biti popunjena najvjerovatnije u maju sljedeće godine, nakon održavanja unutarstranačkih izbora.

Kao najozbiljniji kandidati za tu poziciju konkurišu Milica Marković, Miroslav Milovanović i Vojin Mitrović.

Moja Hercegovina