BiH

IFIMES analiza: Talas promjena iz Crne Gore seli se u BiH

Talas političkih promjena u Crnoj Gori pogodio je i Bosnu i Hercegovinu, a ponajviše Republiku Srpsku, već je došlo do preslagivanja na političkoj sceni Republike Srpske.

Ovo je navedeno u analizi Međunarodnog institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu, a povodom lokalnih izbora u BiH.

U Bosni i Hercegovini će se 15.novembra 2020.godine održati lokalni izbori. Ukupan broj birača je 3.283.194. Na predstojećim izborima je znatno povećan broj birača koji glasaju putem pošte i iznosi 101.771 birač. Na lokalnim izborima takmiči se 30.809 kandidata za pozicije u budućoj lokalnoj vlasti, 534 politička subjekta odnosno 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima izabraće se 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština, 22 gradonačelnika i 31 poslanik Skupštine Brčko Distrikta BiH.

Lokalni izbori u znaku talasa političkih promjena u Crnoj Gori

Izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini protiče u znaku tradicionalnih političkih suparništava ali i uticaja talasa političkih promjena u Crnoj Gori, prouzrokovanih porazom režima Mila Đukanovića (DPS) na parlamentarnim izborima održanim 30.avgusta 2020.

Talas političkih promjena u Crnoj Gori pogodio je i Bosnu i Hercegovinu, a ponajviše Republiku Srpsku (RS).

Već je došlo do preslagivanja na političkoj sceni Republike Srpske, izlaskom iz vladajuće i najdugovječnije koalicije SNSD-DNS-SP Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je dolaskom na čelo te stranke Nenada Nešića izabrao drugačiji politički put, a to je političko djelovanje, koje će biti u interesu građana/birača, jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje djelovanje uglavnom temeljio opstankom na vlasti po svaku cijenu i enormnom bogaćenju i pljački društvenih resursa na čelu sa Miloradom Dodikom i pojedincima oko njega.

Poslije parlamentarnih izbora održanih 2018.godine dogodila se klasična „politička prostitucija” pomoću koje je Dodik oko sebe okupio nekoliko manjih stranaka i pojedinaca.

Iako često Milorad Dodik izjavljuje, da je zagledan u Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića (SNS) porazni su rezultati njegove vladavine za razliku od Srbije, koja bilježi najbolje rezultate u regionu i liderstvo u Evropi kada je u pitanju ekonomski oporavak poslije pandemije Covid-19.

DNS ima tradiciju aktivnog učešća u političkim promjenama. DNS (pod imenom SNS) je bio nosilac političkih promjena u Republici Srpskoj tako 1998. i kao i sada 2020.godine.

Velika su očekivanja građana u Republici Srpskoj, da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca” u svojim redovima i koja bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika.

Prema relevantnim istraživanja SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banjaluka. Zbog toga su intenzivnije aktivnosti SNSD u vezi izbornih prevara, kupovini glasača, ali i nezakonitom registrovanju birača u inostranstvu o čemu se vode kriminalističke istrage protiv pojedinih njihovih članova i članova izbornih komisija.

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) na lokalne izbore izlaze osnaženi zbog političkih promjena, koje su ostvarene u Crnoj Gori na nedavnim parlamentarnim izborima i pada popularnosti SNSD te predstavljaju ozbiljnu alternativu SNSD.

SNSD i Milorad Dodik rapidno gube podršku u biračkom tijelu i zbog toga Dodik pokušava neprimjerenom političkom retorikom, koju zaoštrava dodatno remetiti ionako poremećene odnose u BiH, pokušavajući povratiti izgubljenu podršku u biračkom tijelu, kaže se između ostalog u istraživanju Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

(BN)