Region

Husein Efendija Hodžić: Svim srcem želim da napokon zavlada mir i pravda u Crnoj Gori

Izvor:  mitropolija.com

Obraćanje Huseina Efendije Hodžića, imama u Herceg Novom za područje od Risna do Sutorine, povjerioca Mešihata Islamske zajednice na poslovima međunacionalnih i međukonfesionalnih dijaloga i pomirenja.

Povodom napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, a kada su za sada nepoznata lica kamenovala prostorije IZ i na istim ostavila prijeteće poruke, kao i povodom rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ovim putem se obraćam javnosti i medijima Crne Gore.

Na poslovima međunacionalnih i međukonfesionalnih dijaloga i pomirenja, angažovan sam već petu godinu kao povjerilac Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, ali sam prije svega čovjek, a onda i imam u Herceg Novom.

U svijetlu navedenih događaja, očekujem od svih političkih struktura, i poraženih i pobjednika na održanim parlamentarnim izborima, da porade na smirivanju ekscesnih tenzija i situacija.

Ovo se posebno očekuje od srpskog bloka, a da ne govorim da to treba da čine još više oni iz vladajućih struktura, posebno dosadašnji bošnjački ministri.

Dakle, prije svega, moje čestitke pobjednicima.

Kako su sve zemlje bivše Jugoslavije prošle kroz svoje teške situacije i istorijske trenutke, sada kroz njih prolazi cijeli narod Crne Gore. Ja saosjećam i razumijem sve svjetonazore naroda male, hrabre Crne Gore. Svim srcem želim, kao što želim i samome sebi, da napokon zavlada mir i pravda u Crnoj Gori. Poraženi treba da čestitaju pobjednicima, a ne da pozivaju na kontra-mitinge.

Pobjeda opozicije je čista i poštena. To je svako ko je bio posmatrač rekao, ali je to rekla i potvrdila sama međunarodna zajednica.

Dosadašnja vlast i njeni predstavnici su još uvijek obavezni da održavaju i sprovode red i pravdu u Crnoj Gori.

Dakle, sve do predaje vlasti, napadnute malobrojne skupine i malobrojne narode treba da zaštite upravo oni koji još sjede u institucijama, koji su još u sadašnjoj vlasti, a ne da to radi Dritan Abazović iz pobjedničke opozicije, kome ovim putem čestitam i zahvaljujem za njegovu hrabrost i solidarnost, kada se juče pojavio u Pljevljima da razgovara sa ljudima i da ih utješi.

Ne mogu a da ne primjetim da je tamo trebalo da se prvi pojave vlastodršci, bošnjački ministri, koji vjerovatno sada razmišljaju kako će da opravdaju svoj nerad ili ilegalno stečenu imovinu.

Dakle, želim da kažem da je sramota DPS-a, koji bi sada protestima da povrati ono što je viteškom izbornom borbom svih protiv svakoga, izgubio, osim ako je najavljeni miting opet ono što je bio i Zakon o slobodi vjeroispovesti, nešto što je došlo od spoljnog faktora, da nas opet zavadi.

Pobjedniku se treba čestitati.

Žao mi je i saosjećam sa povrijeđenim i poniženim u Pljevljima.

Ono što se dogodilo prilikom demoliranja prostorija DPS-a, mislim da je to DPS sam sebi uradio, time što je pred izbore zaustavio autobus Demokratskog fronta, kako ne bi mogao doći do svojih pristalica. Da li se narod Crne Gore toga sjeća?

Prema tome, sklon sam da vjerujem, da ikonografije i nacionalni iskazi ne čine drugim ljudima zlo, već bi aktivna vlast trebalo da pronađe počinioca i da opere svoj obraz, skine sumnju sa sebe da je podmetnula kukavičje jaje, ovog puta nažalost, ovim sretnim pobjednicima na posljednjim izborima.