Region

HRVATSKA TRAŽI RADNIKE ZA LJETO: Poziv sezoncima, plaćaju se čak i testovi

Međutim, i ova ljetna sezona uveliko će ovisiti o širenju virusa korona

Potraga za radnicima u Hrvatskoj za ljetnu sezonu već je počela. Uz domaće sezonce, u sektoru turizma i ove godine će zapošljavati strane radnike. Plava laguna, hotelska kuća koja zapošljava sezonske radnike u Poreču i Umagu na zapadnoj obali Istre, povećala je materijalna prava za radnike. Turistička sezona će, međutim, kao i prošla, uveliko ovisiti o epidemiološkoj situaciji, mjerama koje će uvoditi vlade, kao i razini vakcinisanja.

– Otvorili smo manji dio naših objekata te je popunjenost za Uskrs u njima solidna. Planiramo otvaranje ostatka objekata kroz april, maj i jun, te ćemo u njima ukupno zaposliti oko tri tisuće radnika, od čega su polovica sezonci, rekla nam je Eva de Zan Prusina, voditeljica ureda za odnose s javnošću, i dodala da je u Hrvatskoj godinama manjak radnika.

– Naše potrebe rastu, a broj ljudi na našem zavodu za zapošljavanje koji su nama deficitarni stagnira. U 2019. zaposlili smo skoro 800 stranih radnika, prošle nešto manje, no i ove godine okrenuti smo ka regiji, pojašnjava Eva i poručuje šta će strancima biti potrebno da bi se ove godine zaposlili u Hrvatskoj.

Plava Laguna osigurava sve potrebne dokumente za legalan rad u Hrvatskoj te nadoknađuje sve troškove koji su potrebni za sezonsko zapošljavanje stranaca. Od 1. januara krenuo je u primjenu novi Zakon o strancima koji donosi određene promjene u uređenju ulaska, boravka i rada stranaca u Hrvatskoj.

– Ključna promjena je liberalizacija uvjeta i postupka za zapošljavanje stranaca napuštanjem modela zapošljavanja koji se temeljio na propisanim kvotama, a koje su imale cilj državljanima trećih zemalja ograničiti ulazak te zaštititi tržište rada RH. Tako da svaki put kada naš zavod ocijeni da nema potrebnih radnika koje traže poslodavci, poslodavac može pokrenuti proces dobijanja radnih dozvola, ističe Eva i poručuje da će svakom njihovom radniku asistirati prilikom svakog dijela procedure za dolazak u Hrvatsku i za legalan rad. Ukoliko bude potrebe za dodatnim testovima, pokrit će i te troškove.

 

 

 

Oslobođenje