Region

Hrvatska se priprema za povratak u normalu i ljetnju turističku sezonu

ZAGREB  –  Hrvatski ugostitelji su sa Štabom civilne zaštite dogovorili sve detalje plana za povratak normalnog u industriji svadbi, događaja i koncerata. Prvi korak će biti da se odrade probni događaji i ako sve prođe dobro, vraćaju se koncerti i tradicionalne velike svadbe.


Pravi koncert pjevač Damir Kedžo nije odradio od početka pandemije. U međuvremenu je i prebolio koronu, a prije nekoliko dana je bio i na vakcinaciji muzičara i spremno čeka zeleno svjetlo štaba.

Na ulici nisam, gladan nisam, struju plaćam. Ne mogu reći da mi je bilo toliko grozno, ali bez veze mi je zbog činjenice da ja živim za pjevanje i pjevam za publiku i kad to nemaš, naravno da ti to fali“, rekao je za Dnevnik hr.

Na sastanku sa Štabom ugostitelji su dogovorili da će u četvrtak ipak prvo odraditi probni poslovni događaj od četiri sata gdje će biti gosti koji su primili dvije doze vakcine.

Sedam dana kasnije, gosti će se testirati da bi se vidjelo kako je prošla proba, objasnila je Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisnog udruženja ugostitelja.

Već u subotu slijedi probna simulacija svadbe. – Oko 120 zvanica, vakcinisanih sa obje doze ili oni koji su preboljeli koronu u proteklih 180 dana i oni sa negativnim PCR testom. Održaće se klasična ceremonija uz večeru i muziku uživo, rekla je Troskot.

Nakon svadbe slijede i prvi probni koncerti koje iščekuje cijela event industrija koja živi jedino od pomoći države. Na pozornici popularne zagrebačke Tvornice kulture u posljednjih godinu dana održan je samo jedan koncert i to tek prošlog mjeseca.

Oko 150.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, ako ovoj koncertnoj industriji pripojimo kompletnu event industriju. Mi se svi nadamo da će krajem godine vakcinisanost biti takva da ćemo početi normalno da funkcionišemo, jer mi ne priznajemo novo normalno i želimo da se vratimo na staro“, rekao je direktor Tvornice kulture, Dražen Goreta.

 

Indikator.b