Zanimljivosti

Na današnji dan 4. maj 2020.

1780. godine– U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke trke.

1885. godine– Umro je knez Aleksandar Karađrđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa. Za njegove vladavine 1842-1858. godine počele su reforme države i njena modernizacija. Na Svetoandrejskoj skupštini 1858. godine zbačen je sa vlasti, a na presto se vratio knez Miloš Obrenović.

1903. godine– Vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima.

1928. godine– Rođen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981. godine, posle ubistva Anvara el Sadata.

1929. godine– Rođena je američka glumica Odri Hepbern, ambasadorka dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oskara za film “Praznik u Rimu” (“Doručak kod Tifanija”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”, “Moja draga lejdi”).

1979. godine– Predsednica konzervativne stranke Margaret Tačerposle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

1980. godine– Umro je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

1990. godine– Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tudjmana.

1994. godine– Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1994. godine– Emitovanjem prvog servisa vesti, počela je da radi beogradska nezavisna novinska agencija Beta.

2001. godine – Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te međunarodne organizacije.

2004. godine– Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija je sa 1.060 dana postala najdugovečnija vlada Italije od II svetskog rata.

2005. godine– U aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) skulptura Konstantina Brankuzija “Ptica u prostoru” prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cena jedne skulpture.

2014. godine – Novinska agencija Beta obeležila je dve decenije rada. Betu je osnovala grupa od osam beogradskih novinara 1992. godine. Kompanija Beta Pres jedna je od vodećih medijskih kuća u Srbiji i regionu. Obuhvata Novinsku agenciju Beta, radio Sto plus u Novom Pazaru i Medijski centar Beta.