BiH

Hoće li BiH uvesti zaštitne mjere za poljoprivredu?

Uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uskoro će se naći pred Savjetom ministara BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH narednih dana uputiće Savjetu ministara prijedlog Vlade Republike Srpske, a za poljoprivrednike je ovo važna i dugoočekivana prekretnica.

“To je, po našem mišljenju, istorijski pomak iz prostog razloga što BiH od Sporazuma os tabilizaciji i pridruživanju nije uvela nijednu zaštitnu mjeru na poljoprivredne proizvode. Ovo je nama vjetar u leđa, koji smo godinama tvrdili da imamo tržišne viškove i prekomjerni uvoz” , kazao je za BHRT Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Ako Savjet ministara usvoji ovaj prijedlog, poljoprivrednici će ostati od najavljenih protesta.

Goran Simić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice kaže da se radi na usaglašavanju detalja prijedloga.
“Treba da za sve kulture damo prijedloge koja su to tri mjeseca u godini kada imamo naše količine i kada ne smijemo dozvoliti uvoz. Takođe i za meso juneće i svinjetinu – kada će se donijeti mjere i kada će prestati zabrana”, kazao je Simić.

Pololjoprivrednici predlažu da te mjere budu u trajanju od dvije godine sa mogućnošću produženja, s tim što se može u toku samog trajanja mjere vršiti korekcija u smislu suspenzije ili ograničenja mjer, izvijestio je BHRT-e.

 

(Indikator)