Republika Srpska

HE “Dabar” u nekoliko godina poskupjela za 300 miliona maraka

BANJALUKA – Cijena izgradnje hidroelektrane “Dabar” u samo nekoliko godina je porasla za 300 miliona maraka. Nakon što je sredinom 2019. godine skočila sa prvobitnih 352 na 488 miliona, nove procjene pokazuju kako će ovaj projekat koštati 661 milion maraka.

U skladu sa tim procjenama, preduzeće “HE Dabar” je pripremilo izmjenu Investicione odluke o izgradnji objekta.

Saglasnost su dobili od “Hidroelektrana na Trebišnjici (HET)” koju su njihovi osnivači i nosioci koncesije i Vlade Republike Srpske. Zadnju riječ je trebala dati skupština HET-a, koja je bila zakazana prije nekoliko dana ali nije održana zbog nedostatka kvoruma.

U novoj Ivesticionoj odluci se navodi kako je jedan od glavnih razloga što je došlo do promašaja u procjeni, to što će sredstva za ekspropijacju biti znatno veća od prvobitno planiranih.

Glavnim projektom definisana je procijenjena vrijednost od 488 miliona KM. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke putem takmičarskog dijaloga i dobijanjem konačne ponude odabranog ponuđača, kao i studije ekonomske isplativosti koja je sastavni dio konačne ponude, vrijednost investicije iznosi 661.070.540 KM”, navodi se u odluci.

Takođe u tom dokumentu se navodi kako je rok za završetak izgradnje do kraja 2024. godine te da je do sada u ovaj projekat uloženo oko 130 miliona maraka.

Podsjećamo, početkom maja prošle godine Elektroprivreda Republike Srpske i preduzeće “China Energy Gezhouba Group” potpisali su ugovor o izgradnji HE Dabar po sistemu EPC+F (ključ u ruke).

Posao su dobili godinu i po dana nakon što je tender raspisan, a za koji je konkurencija tvrdila da je namješten.

Vlada Republike Srpske je koncesiju za izgradnju ovog elektro energetskog objekta dala još 2011. godine na period od 30 godina.

Iako je prvobitno u planu bilo da ona počne sa radom 2016. godine, do danas nije proizveden niti jedan kilovat struje.

Međutim, bez obzira na to, preduzeće “HE Dabar” isplaćuje plate i naknade radnicima kojih je iz godine u godinu sve više. Tako je na primjer, 2011. bilo zaposleno svega tri da bi se 2019. godine taj broj popeo na 45 zaposlenih.

Te 2019. godine imali su skromne prihode od oko 50.000 maraka dok su rashodi iznosili 2,23 miliona KM.

 

CAPITAL