Region

Harčenko: Nećemo priznati Kosovo i iznevjeriti Srbiju

Ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko, poručio je da Moskva neće priznati samoproglašeno Kosovo i da ostaje dosljedna svojoj politici, a smatra i da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Tražimo implementaciju Rezolucije 1244, koja treba da se primenjuje, i prema našem mišljenju, i prema Međunarodnom pravu – rekao je Bocan Harčenko, gostujući u emisiji Insajder TV.

On je ovaj stav Rusije izneo odgovarajući na pitanje da li izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, da su samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova, znači i promjenu odnosa Rusije prema pitanju statusa srpske južne pokrajine, navodi Insajder.

– Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promijeni odnos prema tom pitanju – objasnio je ambasador Rusije u Srbiji i dodao da ono ostaje presedan u međunarodnom pravu, kao i da „jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti“ Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcjepljenjem Dombasa.

– Građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara – rekao je Harčenko uz napomenu da su se oni na referendumu izjasnili za otcjepljenje od Ukrajine, što sa KiM nije slučaj.

Ambasador Rusije izjavio je da ne očekuje da će Srbija Ruskoj Federaciji uvesti sankcije i ocenio kao pozitivno dosadašnje odbijanje Srbije da prema Rusiji primijeni kaznene mjere.

Harčenko je podsjetio da Srbija, kao i njen predsjednik, Aleksandar Vučić od početka ruske „specijalne vojne operacije“ imaju dosljedan stav i dodao da zvanična Moskva to umije da cijeni.

On je izneo uvjerenje da kod građana Srbije postoji većinsko razumijevanje za rusku vojnu operaciju, a insistiranje SAD i EU da Srbija Rusiji uvede sankcije ocijenio je kao „nevjerovatne pritiske i neprijateljsko ponašanje zapada prema Srbiji“.

Ruski diplomata nije direktno odgovorio na pitanje Insajder TV kako bi Rusija gledala na to da joj Srbija uvede sankcije, pod uslovom da do toga ipak dođe, rekavši da ne može da govori o nečemu što se nije desilo.

(Tanjug)