Region

Haker oteo podatke 100.000 građana, sad traži novac

Haker koji je napao telekomunikacijsku kompaniju A1 Hrvatska te ukrao lične podatke najmanje 100.000 korisnika traži da mu kompanija u iduća 24 sata isplati oko pola miliona dolara u kriptovalutama.

Ako to ne učini, on je zaprijetio da će objaviti ukradene podatke na više hakerskih i darknet foruma.

A1 je objavio da su ukradeni podaci oko 10 posto ukupnog broja korisnika te mreže, a da su izloženi podaci ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, piše Index.

Jučer je osoba koja se predstavila kao haker koji je upao u sistem A1 o svemu emailom obavijestila nekoliko medija. U tom je mailu iznio tvrdnju da je hakirao cijelu bazu podataka A1 korisnika i da je u A1 kao dokaz poslao dio tog popisa.

Portal Index.hr je preko maila stupio u kontakt s hakerom, koji kaže da mu iz A1 nisu odgovorili na mailove koje je poslao na više adresa, između ostalog i visokorangiranim osobama u kompaniji.

“Prije najave nisu me obavijestili ni odgovorili na moj upit. Moj zahtjev za 150 ETH nije popunjen. Prošlo je skoro 48 sati, dao sam im 72”, piše haker.

Sto pedeset ethereuma (ETH) trenutno vrijedi 476.678 američkih dolara, a rok od 72 sata ističe kasno večeras.

“U slučaju da prođu 72 sata, baza podataka bit će napravljena javnom. U slučaju da mi plate kao što zahtijevam, nikome ništa”, navodi.

Optužuje i A1 da nije dovoljno zaštitio podatke korisnika te ih upućuje da se ugledaju na teleoperatere iz SAD-a.

“Čitao sam neke članke danas, A1 je 100 posto kriv. Brojni GDPR zakoni su prekršeni. Kao što sam rekao, na alatima radnika ne bi trebalo da bude dozvoljeno gledati lične informacije korisnika kojima trenutno ne pomažu preko telefona ili u trgovini. Također spominjem da američki operatori uopće ne dozvoljavaju pristup korisničkom računu i gledanje informacija bez verifikacije korisnika preko koda poslanog SMS porukom. Neka se A1 ugleda”, piše haker.

 

(Klix)