Hercegovina

Grad Trebinje: Arčenje javnog novca bez plana

Izvor:  Direkt

Grad Trebinje je sedam dana pred novu 2020. godinu donio Plan utroška sredstava po osnovu Zakona o zaštiti od požara za 2019. godinu. Izvori „Direkta“ sumnjaju na to da su sredstva u iznosu od 140.000 potrošena ranije, a da je plan samo fiktivno donesen. Navode da je u pitanju još jedan primjer netransparentnog trošenja javnog novca u Gradskoj upravi.

U pitanju su sredstva koja Grad Trebinje ostvaruje shodno odredbama Zakona o zaštiti od požara.

Planom, koji se pred trebinjskim odbornicima našao 24. decembra 2019. godine predviđeno je da u, tada tekućoj (2019) godini, sredstva budu utrošena na izgradnju vatrogasnog doma.

Odbornik PDP-a u trebinjskoj Skupštini Saša Borjan smatra da je u pitanju još jedna improvizacija gradskih vlasti.  Sedam dana pred kraj godine Grad nije mogao tek tako utrošiti 140.000 maraka na izgradnju vatrogasnog doma, niti su radovi tada bili izvođeni, kaže Borjan za “Direkt”.

“U primjeru utoška sredstava od protivpožarne zaštite vidimo da se novac građana Trebinja troši bez plana, bez ikakve kontrole i uz grubo kršenje zakona. Očigledno je da gradska uprava nije mogla potrošiti 140.000 maraka šest dana pred novu godinu. Naravno da to nije prvi put, sjetimo se nabavke nekoliko službenih vozila lada, čija nabavka nije ni postojala u planu javnih nabavki Gradske uprave, a one su, ipak, kupljene. To je ono što je očito i vidljivo i o čemu postoji trag, ali zamislite koliko novca iz budžeta Grada Trebinja ode ispod ruke i slije se u crne fondove SNSD-a i iskoristi za kupovinu glasova na sljedećim izborima”, kaže Borjan za “Direkt”.

Za Borjana je sumnjivo i to što je Grad požurio da odluka što prije stupi na snagu, pa je navedeno da će se to desiti narednog dana po objavljivanju odluke u Službenom glasniku Grada Trebinja. U suprotnom bi ušli u sljedeću, 2020. godinu.

U obrazloženju skupštinske odluke je navedeno da se sredstva koja su ostvarena po osnovu primjene Zakona o zaštiti od požara mogu koristiti samo saglasno Planu koji usvoji Skupština. To znači da se sredstva nisu nikako mogla potrošiti ranije.

Isti dan je usvojen Plan i za 2020. godinu, kojim je, takođe, predviđeno da sredstva budu utrošena na rekonstrukciju vatrogasnog doma. Taj iznos za 2020. godinu je 105.000 maraka. Za utrošak sredstava u 2020. godini odluka će stupiti na snagu tek osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Grada Trebinja.