Svijet

General Motors će od 2035. proizvoditi samo električne automobile

DETROIT – Najveći američki proizvođač automobila General Motors je objavio da će od 2035. prodavati isključivo automobile, sportske terence i lagane kamione s nultom emisijom izduvnih gasova.

Kompanija takođe planira da postane ugljenično neutralna do 2040. godine, a dramatični zaokret je najavljen nešto više od nedjelju dana nakon što je predsedničku dužnost preuzeo Džo Bajden, obećavši da će se boriti protiv emisija gasova staklene bašte i da će povećati prodaju električnih vozila.

GM je prošle godine na matičnom tržištu prodao 2,55 miliona vozila, ali samo njih 20.000 je bilo električno. U novembru je najavio da će u sljedećih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila, u odnosu na 20 milijardi planiranih prije pandemije koronavirusa.

Izvršna direktorka GM-a Meri Bara je agresivno podstakla kompaniju na zaokret prema električnim vozilima i odmak od benzinaca. GM je u saradnji s ekološkom udruženjem EDF kreirao “viziju potpuno električne budućnosti” i želi da do 2035. eliminiše emisiju štetnih gasova iz lakih kamiona, objavila je Bara u saopštenju.

GM i drugi veliki proizvođači automobila stali su prošle godine na stranu tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa, koji se suočio s tužbom zbog planiranog ukidanja standarda emisija štetnih gasova do 2026. godine. U novembru se međutim GM ipak povukao iz odvojenog pravnog spora, u kojem je takođe bio stao na stranu Trampovog kabineta, podržavajući njegova nastojanja da se Kaliforniji zabrani samostalno uvođenje propisa o emisijama.

 

Autoblog.rs