Medicina

Evo zašto nikako ne treba bacati koru od pomoradže: Ako se ovako koristi leči srce, smiruje upale, reguliše pritisak!

Većina baca koru od pomorandze, a to je velika greška. Mnogi nisu svesni da je sama kora bogata vitaminima i mineralima i drugim hranjivim materijama koja imaju neverovatna lekovita svojstva.

U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.

Možete koristiti svežu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj. I jedna i druga varijanta donose puno benefita i lepoti i zdravlju celog organizma.

Evo za šta je sve dobra kora pomorandže:

1. Štiti srce

Čaj od kore pomorandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.

2. Jača imunitet do maksimuma

Dobro je poznato da pomorandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od pomorandžine kore će jednako povoljno delovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, oterati hronični umor.

Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi i vitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.

3. Ima protivupalna svojstva

Zvuči neverovatno, ali narandžina kora sprečava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalna svojstva i u organizmu deluje veoma slično kao industrijski lekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom telu.

4. Ublažava respiratorne probleme

Ukoliko jedete svežu koru pomorandže, razbićete sekret i očistiti pluća. Mnogim istraživnjima je dokazano da je kora vrlo efikasna u lečenju respiratornih tegoba. Ublažava simptome astme, bronhitisa, a veruje se i da uništava ćelije raka pluća.

5. Uništava loš zadah 

Žvakanje kore od pomorandže će omogućiti da se vrlo brzo otarasite neprijatnog zadaha i izbelite zube.

6. Popravlja stanje kože

Pomešajte izrendanu koru pomorandže i malo meda i nanesite na lice. Ova maska će izjednačiti ten i vratiti koži elastičnost i sjaj.

Ovako se priprema čaj:

Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Pre nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete.

Rastvorite kašiku limunovog soka i kašiku sirćeta u šolji vode, pa potopite pomorandžinu koru, kako biste efikasno uklonili sve štetne materije.

Nakon toga čuvajte koru na tamnom mestu dok se ne osuši. Za to će biti potrebno nekoliko meseci. Osušenu koru onda možete koristiti za pripremu čaja.

Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta.  Nakon toga uživajte u odličnm ukusu ovog čaja.

 

stil.krir.rs