Republika Srpska

ENORMNA STOPA SMRTNOSTI OD VIRUSA KORONA U SRPSKOJ – 7,2

Izvor: Srpskainfo

Republika Srpska zbog situacije sa epidemijom virusa korone treba od Srbije tražiti stručnu pomoć u borbi protiv virusa korone. poručio je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić.

On je istakao da brojni pokazatelji, a pogotovo stopa smrtnosti, govore da postoje opravdani razlozi za zabrinutost.

Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 odsto, što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 odsto, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 odsto, a Federacija BiH 3, 7 odsto – naveo je Stanić.

Prema njegovom mišljenju ovaj put, od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Republika Srpska treba tražiti stručnu, a ne materijalnu pomoć.

-Umjesto da traži stetoskope, stalke za infuziju i osnovni medicinski materijala, trebamo tražiti pomoć epidemiloga, virologa, imunologa. Potrebna nam je i pomoć kliničara sa ciljem preispitivanja protokola liječenja u Republici Srpskoj. Pored toga potrebno je da se adekvatnim ugovorima obezbijedi dodatnih 500 analiza PCR dnevno – precizirao je Stanić.

Podsjetio je da se ni Srbija nije ustručavala, da kada joj je bilo najteže, zatraži stručnu i svaku drugu pomoć od Narodne Republike Кine.

Zašto da onda mi, kako kaže Stanić, ne odbacimo sujetu i pozovemo dvije grupe stručnjaka iz Republike Srbije da nam pomognu. On je istakao da se javnosti mora pokazati grafikon epidemije u Republici Srpskoj.

-U ovom trenutku niko više ne spominje u kojoj se mi sedmici epidemije nalazimo ? Da li su one famozne ” kritične” dvije sedmice prošle? Da li, kako je rekao direktor UКC, mi “aktivno udaramo virus “, ili on udara nas?! A da ne spominjem “ispravljanje epidemiološke krive”, ili da neko pokaže javnosti taj famozni grafikon epidemije u Republici Srpskoj?! Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 % što je znatno iznad prosjeka regiona od 2,7 odsto, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2,2 odsto ( FBiH 3,7 odsto).Znam da će odgovor biti da je otkriveno više oboljelih da bi stopa smrtnosti bila niza, ali vi ste odredili i kriterije za testiranje – istakao je Stanić.

Кada se, dodaje on, visokoj stopi smrtnosti oboljelih doda prodor kovid infekcije u UКC, bolnice Doboj i Prijedor… traženje sveobuhvatne pomoći je u potpunosti opravdano.

-Vjerujem da će Republika Srbija pozitivno odgovoriti na naš zahtjev, ukoliko do njega dođe, i pomoći nam da ponovo preuzmemo punu kontrolu. Naše rukovodstvo ih može dočekati upravo onako kako je Republika Srbija dočekala stručni tim NR Кine – poručio je Stanić.