Hercegovina

„Elektro-Hercegovina“ traži kredit da ostane likvidna

TREBINJE – Zavisna preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) su u sve većim problemima. „Elektro-Hercegovina“ je prinuđana da uzme kredit od 1,5 miliona maraka kako bi održala tekuću likvidnost, saznaje portal CAPITAL.

 

Prva nabavka na koju se u ovoj godini odlučila „Elektro-Hercegovina“ odnosi se na bankarske usluge, odnosno nabavku kreditnih sredstava u iznosu od 1,5 miliona KM.

Kako bi dobilo neophodna sredstva i održalo tekuću likvidnost, ovo preduzeće je spremno da na ime kamata i obrade kredita plati 99.000 KM.

Rok koji traže za vraćanje kredita je dvije i po godine, a sve zainteresovane finansijske institucije spremne da ih kreditiraju imaju rok do 10. februara da dostave svoju ponudu.

Kredit od dva miliona maraka u septembru prošle godine je tražila „Elektrokrajina“, a prethodno je u februaru tražila 2,5 miliona KM.

I „Elektro-Bijeljina“ je u septembru tragala za dodatnim sredstvima i tražila revolving kredit u visini od šest miliona maraka, nakon što prethodno nije uspjela da se zaduži za osam miliona.

Kredit je u isto vrijeme bio neophodan i „Elektrodistribuciji“ Pale i to 3,25 miliona maraka.

Gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina, te pandemija koja je zaustavila privredu, skupo je koštala elektro-distributivna preduzeća u Republici Srpskoj, objavio je ranije CAPITAL.

U prvoj polovini 2020. godine prihodi distribucija pali su čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Tri od ukupno  pet  elektrodistribucija je poslovalo negativno, dok su dvije ostvarile skromnu dobit.

Matično preduzeće ERS zatražilo je krajem jula kredit od sedam miliona maraka, kako bi pomoglo distributivnim preduzećima koja su se upravo zbog njega i preuzimanja kupaca našla u nezavidnoj situaciji.

 

 

CAPITAL