Republika Srpska

Džombić i Tegeltija pod istragom zbog desetine miliona evra nestalih iz IRB-a

EIB inicirao istragu kako je iz IRB RS opljačkano desetine miliona kreditnih sredstava; Sud BiH donio Naredbu za izuzimanje dokumentacije iz “Energolinije” zbog sumnje na organizovani kriminal.

Ovo tvrdi na svom blogu Slobodan Vasković, koji navodi da bi se uskoro mogli naći u pritvoru Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i nekadašnji ministar finansija u Vladi RS, Aleksandar Džombić, bivši premijer RS, bivša direktorica IRB RS Snežana Vujnić, Sonja Rubež, bivša šefica pravne službe u firmi “Energolinija”, kao i brojne druge osobe ukoliko Tužilaštvo BiH bude radilo svoj posao kako treba.

Zoran Tegeltija, Džombić, Vujnićeva, Rubežova i ostali članovi, kako navodi, organizovane zločinačke grupe, trebali bi odgovarati zbog svjesnog davanja desetina miliona evra firmama koje taj novac nisu mogle vratiti.

Iako se znalo da ta preduzeća nisu sposobna za vraćanje kredita, oni su im svjesno dodijeljeni, namjernim izbjegavanjem svih procedura i zakona i nametanjem tih firmi, mimo javnog konkursa, kao jedinih kojima se krediti mogu dodijeliti.

Pare su spiskane, a riječ je o 50 miliona evra koje je Evropska Investiciona Banka (EIB), kao kreditnu liniju, dala IRB RS za projekat kreditiranja malih i srednjih preduzeća.

EIB je sa BiH potpisala Ugovor o tome.

Pare su opljačkane, a konačno je, kako se navodi u tekstu, došlo i do pomjeranja istrage sa mrtve tačke, iako EIB već godinama zahtijeva da se sve oko dodjele kredita istraži.

 Vasković u tekstu donosi i faksimil naredbe, Suda BiH od 17. jula ove godine o privremenom oduzimanju predmeta zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i obmana pri dobijanu kredita ili drugih pogodnosti.

Naređuje se privremeno oduzimanje predmeta od pravnog lica „Energolinija“ d.o.o. Zvornik, odnosno dokumentacije u vezi izvršene uplate u korist računa AB UKIO BANKAS u Litvaniji, u ukupnom iznosu 7.114.044 KM.

Tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić ovlašten je da koordiniše provođenjem ove naredbe, a dio dokumentacije već je izuzet.

(BN)