Region

Dubrovniku prijeti katastrofa

Izvor: dubrovackidnevnik.hr

O tome je za HRT govorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Turizam je najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području. Bez međunarodnih letova tamošnjem gospodarstvu prijeti potpuni kolaps.

Dubrovački gradonačelnik uputio je apel Vladi s obzirom na to da je Dubrovnik izrazito avio odredište te nikakve sezone za njih nema bez uvođenja međunarodnih avio linija.

Franković je rekao kako se najavljene mjere za turizam odnose na auto goste i kako kaže s tim mjerama se ne pomaže Dubrovniku.

– Grad Dubrovnik je zatražio poseban status. Smatramo da je potrebno uvesti međunarodne letove, a istovremeno poštujući sve zdravstvene protokole, rekao je i dodao kako su predložili da svi putnici koji budu dolazili u Dubrovnik putem tih letova imaju COVID isprave koje bi dokazale da su napravili test 48 sati prije dolaska u RH te da su COVID negativni.

Rekao je kako smatra da bi time Dubrovnik ipak postigao blagu turističku sezonu, 30-ak posto u odnosu na planirano, što bi omogućilo dubrovačkim gospodarstvenicima da prežive do kada se predviđa da će se situacija normalizirati.

 

 

– Ako se to ne dogodi 80 posto gospodarstvenika će propasti, što znači da bi veliki dio stanovništva ostalo bez bilo kakvih prihoda i to bi dovelo do katastrofe za

Dubrovnik, naglasio je gradonačelnik i dodao kako je važno da se nešto dogodi i da gospodarska aktivnost tijekom ljeta bude zabilježena, a onda će se grad u okviru svojih štednja snaći i pronaći način da se nađe mogućnost preživljavanja do travnja iduće godine