BiH

Državni službenici dobili ocjenu “naročito uspješni”

Institucije Bosne i Hercegovine ocijenile su polugodišnji rad svojih 1.645 državnih službenika, i samo je jedan ocijenjen negativno, odnosno sa “ne zadovoljava”.

Prema zbirnom izvještaju Agencije za državnu službu BiH, s kojim je danas upoznat Savjet ministara BiH, 56 institucija je ocijenilo svoje službenike za period od jula do decembra prošle godine.

Dakle, nisu sve to uradile ili nisu dostavile izvještaj.

– Ukupno je ocijenjeno 1.645 državnih službenika, dok je 240 državnih službenika neocijenjeno – stoji u izvještaju.

Prosječna ocjena u institucijama BiH je 3,67, odnosno “naročito uspješan”, a takvu ocjenu za rad dobila su 1.324 državna službenika.

Njih 310 ocijenjeno je “uspješnim”, deset je dobilo ocjenu “zadovoljava”, a jedan državni službenik je negativno ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”.

– Obaveza ocjenjivanja državnih službenika najmanje jednom u šest mjeseci propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine – saopštli su iz Savjeta ministara BiH nakon sjednice.

Podsjetimo, Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da državni službenik koji uzastopno dva puta dobije ocjenu rada ne zadovoljava, gubi status državnog službenika.

Ipak, pitanje je da li se ovo i dešava.

 

Faktor