BiH

Državljani BiH mogu na odmor u samo nekoliko zemalja

Kreće sezona godišnjih odmora, države su počele promovisati svoje turističke potencijale, građani su počeli planirati svoja putovanja, i svi se nadaju da pandemija korona virusa neće ponovo eskalirati.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici dalo je pregled za svaku pojedinu državu sa detaljnim uputama i preporukama građanima BiH vezanim za putovanja.

Ono što mnoge sigurno neće obradovati jeste da, prema onome što se može vidjeti iz opširnog spiska, državljani Bosne i Hercegovine bez nekih posebnih ograničenja mogu putovati u samo sedam država.

Tako bez ograničenja možemo u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Afganistan, Brazil, Albaniju za koju je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju, te u Belgiju gdje se po dolasku popunjava obrazac lokatora za javno zdravstvo na osnovu čega će se odrediti da li osoba ima visok rizik od zaraze koronavirusom. U zavisnosti od toga ide se u karantin.

Države u koje možemo uz određene uslove

Izdvojili smo u posebnu kategoriju listu država u koje se može putovati sa PCR testom uz neke druge posebne uslove. Dodatna poteškoća za bh. građane je ta što je za neke zemlje, umjesto PCR testa, dovoljna potvrda od vakcinisanju ili prebolovanom COVID-19, koju zasad Bosna i Hercegovina kao država ne izdaje.

Ipak, daleko je veća lista zemalja u koje bh. državljani ne mogu ni ući, barem ne turistički.

Kada su u pitanju države gdje se može, uz određene uslove, nema mnogo onih koje bi eventualno, barem većini građana, bile turistički interesantne.

Svi koji putuju u Grčku popunjavaju elektronički obrazac prije dolaska u zemlju, te moraju imati potvrdu o vakcinisanju, ili negativan PCR test.

Hrvatska od osoba koje tu dolaze iz turističkih razloga traži potvrdu o uplaćenom smještaju, uz predočenje negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa koji mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, predočenje potvrde o primanju dvije doze vakcina koje se koriste u EU, potvrde o prebolovanom COVID-19 i primanju jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti.

U Angolu se može uz negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 72 sata, s tim da su putnici dužni stupiti u karantin gdje se moraju ponovno testirati u roku od sedam dana.

Negativan PCR test potreban je i za Maldive, Maroko, Armeniju, Nigeriju, Bangladeš, Egipat, Etiopiju, Keniju, Sudan, kao i za Bahrain gdje će svi putnici biti podvrgnuti detaljnom zdravstvenom pregledu, dok je za Bjelorusiju, osim PCR testa, potrebno važeće zdravstveno osiguranje.

Uz PCR test može se u Indiju, s tim da ćete se ponovo morati testirati u toj zemlji, zatim u Irak koji, osim testa, traži i da ostanete 14 dana u karanteni, dok PCR test treba i za Iran koji Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje visokog rizika.

Za ulazak u Bugarsku trebate potvrdu o završenoj COVID-19 vakcinaciji ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili negativan nalaz PCR testiranja star do 72 sata.

Za ulazak u Irsku trebate prije putovanja popuniti lokacijski obrazac na internetu, te posjedovati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata, a po dolasku u zemlju morate ostati u karantinu. Nova izuzeća primjenjuju se od 17. aprila 2021. godine i odnose se na putnike koji su u potpunosti vakcinisani odobrenim COVID-19 vakcinama.

U Jordan možete uz negativan PCR test, s tim da će se putnici još jednom testirati na aerodromu gdje test košta oko 100 KM. Slično je i sa Libanom. I u Latviju se može ući uz PCR test, s tim da je Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za koje se ne savjetuje putovanje, a samoizolacija od 10 dana je obavezna nakon povratka ili tranzitiranja kroz zemlju.

Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za čije se državljane zahtijeva pojačana kontrola prilikom dolaska u Litvaniju. I po trenutnoj klasifikaciji Kraljevine Nizozemske, Bosna i Hercegovina spada u kategoriju visoko rizičnih područja, što znači da karantin nije obavezan za osobe koje dolaze iz naše zemlje, a potreban je PCR test ne stariji od 24 sata.

U Švedskoj morate stupiti u karantin, ukoliko ste ispunili niz uslova za ulazak u zelju, poput dovoljno novca za pokrivanje cijelog trajanja namjeravanog boravka i za povratno putovanje u zemlju porijekla.

Gdje ne možemo ni turistički

Postoje i države u koje se ne može lako ući, odnosno može samo uz izuzetke, koji pak nisu turistički.

Takve su Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Indonezija, Italija, Japan, Norveška, Poljska, Portugal, Katar, Rumunija, Rusija, Slovačka, Španija, Kazahstan, Kuvajt, Kirgistan, Luksemburg, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Kina u koju je moguće ući uz vizu izdatu nakon 1. jula 2020. godine, a uslovi za ulazak su rigorozni.

Državljani BiH u Kipar mogu samo uz specijalnu dozvolu, dok se u Češkoj može biti 12 sati, a Švedska je odlučila zaustaviti nebitna putovanja do 31. avgusta.

Za ulazak u Sloveniju Bosna i Hercegovina ostaje na crvenoj listi država. Uslovi za ulazak državljana BiH u Sloveniju ostaju isti, i to treba stalna ili privremena viza u Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU, kada je u pitanju liječenje, treba potvrda doktora o terminu, test na COVID 19 koji je urađen u EU ili državi Šengena, a ukoliko državljanin BiH koji u Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karantinu, ulazak u Sloveniju mu se ne odobrava.

 

Faktor