Hercegovina

Drašković: Sa Dodikom nemam nikakvu komunikaciju, i ne treba da je imamo

Izvor:  Oslobođenje
– Sve je u rukama naroda. Narod mora da odluči na ovim izborima ko će da ga vodi naredne četiri godine. Zadatak stranke koju sam osnovao, Hercegovačkog narodnog pokreta, jeste da u Hercegovinu dođe civilizovana demokratija i da nestane partokratija koja je uništila naše društvo.

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže hercegovački knez i predsjednik poslovnog sistema Swisslion Takovo Rodoljub Drašković, koji se nadavno izvukao iz dugogodišnjeg zagrljaja sa SNSD-om, pogotovo s liderom te stranke Miloradom Dodikom osnivajući potom Hercegovački narodni pokret.

Na koju partokratiju mislite i koliko dugo ona traje?

– Partokratija traje 25 godina. Narod dobro zna šta su rezultati te partokratije – iseljavanja, sve lošiji život, neizvjesnost, pljačka, kriminal, sprega režima sa tajkunima, političke ucjene.

Vratiću mladost

To je stvarnost koja traje 25 godina i koju živimo. Ipak, narod se budi, okreće se sebi, vidi u kakvom metežu živi i zna da je došlo vrijeme da uzme vlast u svoje ruke i da se bori za svoj život.

Da li ste Vi nekada bili politički ucijenjeni? Da li ste zato osnovali političku stranku?

– Nikada nisam bio ucjenjivan niti bih na tako nešto pristao. Moja privreda uredno izmiruje sve zakonske obaveze. Od politike nisam ucjenjivan, ali sam od nje sam tražio stvaranje privrednog ambijenta kojeg nisam dobio. Bavio sam se razvojem privrede i mnogo sam učinio na razvoju privrednog sektora u Hercegovini.

Da li ćete se kandidovati na izborima?

– Ja lično neću, ali u svakom slučaju želim da na političku scenu dovedem mlade i odgovorne ljude. Želim da oni pokrenu novi život u Hercegovini, da skinu partokratiju sa vlasti, da dođe civilizovana demokratija i da obezbijedimo društveni razvoj i uslove za povratak mladih. Potrebno je da se mladost vraća u Hercegovinu, da ostaje ovdje i da stvara budućnost. Moramo da uspostavimo civilizaciju i da civilizovane vrijednosti poštujemo i da trajno obezbijedimo bolji život.

Ko će se naći na listi Vaše stranke?

– Na našoj listi će se sigurno naći radnici, inteligencija, inženjeri, tehnolozi, ekonomisti. Svi oni koji mogu i žele da žive od svoga rada.

Kakvu reakciju očekujete od SNSD-a i Dodika zbog ovakvih izjava i postupaka?

– Očekujem politički lavež, ali na njega se ne smijem osvrtati. Imam svoj cilj, a to je podizanje privrede u Hercegovini. Imamo i industriju i trgovinu i ugostiteljstvo, odnosno preko 6.000 zaposlenih. To je ozbiljna privredna baza koja može pomoći razvoju privrede u ovom dijelu Republike Srpske. Očekujem veliku pobjedu naroda u novembru. Vjerujem da neće biti krađe izbora i da ćemo imati slobodne izbore uz njihovu punu kontrolu. Čekaju nas tri godine teškog i preteškog rada da samo dovedemo sve na nulu, a tek onda da obezbijedimo rast i razvoj. Tri godine nam trebaju za sanaciju stanja u privredi i u budžetima opština koji su u dugovima. Važno je rješavati pitanja nezaposlenosti.

Nećete sa SNSD-om, nećete sa opozicijom? Kojim ćete onda putem ići na izbore?

– Mi biramo centralni put, ostali ostaju po strani. S jedne strane je vlast, sa druge opozicija, a mi idemo na izbore između njih. Naravno, spremni smo za dogovor, ali taj dogovor mora da podrazumijeva stvaranje slobodne demokratije. I postoji još jedan uslov za mogući politički dogovor, a to je stvaranje stabilne privrede.

Kakva je situacija sa PDP-om u Trebinju i da li imate njegovu podršku?

– Ne znam ništa o tome, na putu sam. Čujem da se provode neke ankete. Dugo je vrijeme pred nama, a meni je najbitnije da narodu skinem paučinu s očiju.

Prosipanje laži

Da progleda i da prihvati odgovornost. Na sceni su isluženi političari i demagozi, a politička demagogija je prosipanje laži i prevara naroda.

Nedavno ste rekli da će radnici koji su zaposleni u Vašoj kompaniji morati da vrate radničku ukoliko imaju stranačku knjižicu. Da li je bilo takvih slučajeva?

– To je manjina. Većina naših radnika je apolitična i to sam namjerno učinio, odnosno rekao da ne bi dali glas onima koji Hercegovinu guraju u propast.

Čujete li se sa Dodikom?

– Nemamo nikakvu komunikaciju. I ne treba da je imamo.

Izvor: Oslobođenje