Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 8. JULA

1497. – Portugalski moreplovac Vasko de Gama isplovio iz Lisabona, predvode─çi ekspediciju koja je tra┼żila morski put u Indiju.

1709. – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog kod Poltave porazila armiju ┼ívedskog kralja Karla Dvanaestog.

1822. – Engleski pisac Persi Bi┼í ┼áeli, jedan od najboljih liri─Źara engleskog jezika, utopio se o u moru kod italijanskog grada Livorno.

1838. – Ro─Ĺen njema─Źki konstruktor i general grof Ferdinand fon Cepelin, koji je 1900. konsturisao veliku vazdu┼ínu la─Ĺu – diri┼żabl, nazvanu prema njemu “cepelin”.

1885. – Ro─Ĺen njema─Źki filozof Ernst Bloh, jedan od najzna─Źajnijih mislilaca 20. vijeka.

1920. – Gradu ┼áapcu sve─Źano uru─Źeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovni┼ítva u Prvom svjetskom ratu.

1920. – U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini poginuo srpski revolucionar Aleksa Dundi─ç, pomo─çnik komandanta puka ┼áeste konji─Źke divizije Crvene armije, heroj Oktobarske revolucije.

1940. – Vlada Norve┼íke u Drugom svjetskom ratu emigrirala u London, po┼íto je norve┼íka vojska kapitulirala poslije 62 dana otpora invazionim snagama nacisti─Źke NJema─Źke.

1942. – Umro francuski mar┼íal Luj Feliks Fransoa Fran┼íe Depere, istaknuti vojskovo─Ĺa u Prvom svjetskom ratu i po─Źasni vojvoda srpske vojske.

1943. – Umro heroj francuskog Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu ┼Żan Mulen, poznat kao “Maks”, koji je rukovodio otporom nacistima u okupiranoj Francuskoj. Poslije hap┼íenja mu─Źen je u Gestapou i umro od povreda.

1956. – U Beogradu izveden prvi javni TV prenos be┼żi─Źnim putem, povodom proslave stogodi┼ínjice ro─Ĺenja srpskog nau─Źnika Nikole Tesle.

1967. – Umrla engleska pozori┼ína i filmska glumica Vivijen Li.

1994. – Umro korejski komunisti─Źki lider Kim Sung Ju, poznat kao Kim Il Sung, koji je neograni─Źenom li─Źnom vla┼í─çu upravljao Sjevernom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. pa do smrti.

1997. – Lideri NATO-a saglasili se u Madridu da u prvom krugu pro┼íirenja alijanse u ─Źlanstvo prime Poljsku, ─îe┼íku i Ma─Ĺarsku, a Sloveniju i Rumuniju naimenovali za glavne kandidate u drugom krugu 1999. godine.

2003. – U nesre─çi feribota u rijeci Menga u ─îandpuru, u Banglade┼íu, udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

2007. – Za novih sedam svjetskih ─Źuda izabrani: Veliki zid u Kini, grad Petra u Jordanu, statua Hrista Spasitelja u Brazilu, Ma─Źu Pik─Źu u Peruu, piramida ─îi─Źenica u Meksiku, Koloseum u Rimu i Tad┼ż mahal u Indiji.

2008. – SAD i ─îe┼íka potpisale bilateralni sporazum, koji omogu─çava postavljanje ameri─Źkog radarskog sistema na ─Źe┼íkoj teritoriji.

2015. – Rusija ulo┼żila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici. Prilikom glasanja uzdr┼żane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 ─Źlanica glasalo “za”.