Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 8. JULA

1497. – Portugalski moreplovac Vasko de Gama isplovio iz Lisabona, predvodeći ekspediciju koja je tražila morski put u Indiju.

1709. – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog kod Poltave porazila armiju švedskog kralja Karla Dvanaestog.

1822. – Engleski pisac Persi Biš Šeli, jedan od najboljih liričara engleskog jezika, utopio se o u moru kod italijanskog grada Livorno.

1838. – Rođen njemački konstruktor i general grof Ferdinand fon Cepelin, koji je 1900. konsturisao veliku vazdušnu lađu – dirižabl, nazvanu prema njemu “cepelin”.

1885. – Rođen njemački filozof Ernst Bloh, jedan od najznačajnijih mislilaca 20. vijeka.

1920. – Gradu Šapcu svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svjetskom ratu.

1920. – U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini poginuo srpski revolucionar Aleksa Dundić, pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije, heroj Oktobarske revolucije.

1940. – Vlada Norveške u Drugom svjetskom ratu emigrirala u London, pošto je norveška vojska kapitulirala poslije 62 dana otpora invazionim snagama nacističke NJemačke.

1942. – Umro francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svjetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943. – Umro heroj francuskog Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu Žan Mulen, poznat kao “Maks”, koji je rukovodio otporom nacistima u okupiranoj Francuskoj. Poslije hapšenja mučen je u Gestapou i umro od povreda.

1956. – U Beogradu izveden prvi javni TV prenos bežičnim putem, povodom proslave stogodišnjice rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle.

1967. – Umrla engleska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li.

1994. – Umro korejski komunistički lider Kim Sung Ju, poznat kao Kim Il Sung, koji je neograničenom ličnom vlašću upravljao Sjevernom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. pa do smrti.

1997. – Lideri NATO-a saglasili se u Madridu da u prvom krugu proširenja alijanse u članstvo prime Poljsku, Češku i Mađarsku, a Sloveniju i Rumuniju naimenovali za glavne kandidate u drugom krugu 1999. godine.

2003. – U nesreći feribota u rijeci Menga u Čandpuru, u Bangladešu, udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

2007. – Za novih sedam svjetskih čuda izabrani: Veliki zid u Kini, grad Petra u Jordanu, statua Hrista Spasitelja u Brazilu, Maču Pikču u Peruu, piramida Čičenica u Meksiku, Koloseum u Rimu i Tadž mahal u Indiji.

2008. – SAD i Češka potpisale bilateralni sporazum, koji omogućava postavljanje američkog radarskog sistema na češkoj teritoriji.

2015. – Rusija uložila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici. Prilikom glasanja uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo “za”.