Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 7. OKTOBRA

1571. godine – Španska i mletačka mornarica potukle su kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj tursku flotu. U najvećoj pomorskoj bici posle bitke kod Akcijuma 31. p.n.e. poginulo je oko 25.000 turskih vojnika i potopljeno 80 turskih brodova. To je bila i poslednja velika bitka sa brodovima na vesla.

1806. godine – Ralf Vedživud je u Londonu patentirao indigo.

1813. godine – Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804. godine.

1849. godine – Umro je američki pisac Edgar Alan Po.

1885. godine – Rođen je danski atomski fizičar Nils Henrik David Bor, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1922. godine za istraživanja strukture atoma, jedan od osnivača atomske fizike.

1908. godine – Nakon oslobađanja od turske vlasti Krit se ujedinio sa Grčkom. Grčka je 1912. godine anektirala to ostrvo, a Londonskim ugovorom 1913. aneksija je međunarodno priznata.

1914. godine – Rođen je Mihailo Lalić, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih autora ratne proze. Najznačajnija dela: “Hajka”, “Lelejska gora”, “Svadba”, “Zlo proljeće”.

1919. godine – Osnovana je holandska avionska kompanija KLM, najstariji postojeći avio prevoznik u svetu.

1940. godine – Nemačka je u Drugom svetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim izvorima.

1959. godine – Umro je američki operski pevač i filmski glumac italijanskog porekla Mario Lanca.

1959. godine – Sovjetski vasionski brod “Luna 3” je prvi fotografisao tamnu stranu Meseca.

1981. godine – Potpredsednik Egipta Hosni Mubarak postao je šef države nakon ubistva Anvara el Sadata 6. oktobra.

1992. godine – Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o formiranju međunarodne komisije eksperata za ispitivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i izrazio zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i sprovođenju etničkog čisćenja.

1996. godine – Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije izvadili su iz masovne grobnice u Ovčari kraj Vukovara 200 tela.

1997. godine – Oko 30.000 muzičara, umetnika, radničkih lidera i političara iz celog sveta stiglo je u Boliviju na komemorativni skup povodom 30-godišnjice smrti Če Gevare.

2000. godine – U Beogradu je konstituisana Skupština SR Jugoslavije; Vojislav Koštunica je položio predsedničku zakletvu. U narednim danima novi predsednik primio je mnogobrojne državnike, a Jugoslavija je, nakon desetogodišnje izolacije, otvorila proces pomirenja sa svetom.

2003. godine – Holivudski glumac, austrijskog porekla, Arnold Švarceneger izabran je za guvernera Kalifornije (SAD).

2004. godine – Kralj Kambodže Norodom Sihanuk je abdicirao. Nedelju dana kasnije za novog kralja izabran je njegov sin Norodom Sihamoni.

2005. godine – Umro je Jovan Soldatović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara.

2006. godine – U Moskvi je ubijena novinarka ruskog dnevnika “Nova Gazeta” Ana Politkovska, poznata po oštrim kritikama politike Kremlja i rata u Čečeniji.

2009. godine – Umro je modni fotograf Irvin Pen poznat po glamuroznim portretima manekenki. Pen je dugo radio za časopis Vog gde je stekao ugled zahvaljujući mirnim klasičnim kompozicijama.

2010. godine – Umrla je nekadašnja predsednica Saveznog izvršnog veća SFRJ Milka Planinc. Ona je bila jedina žena premijerka neke socijalističke države.

2011. godine – Umro je poslednji komunistički predsednik Albanije Ramiz Alija.