Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 7. JULA

1307. – Umro engleski kralj Edvard Prvi poznat kao Edvard Longšenks, koji je tokom vladavine od 1272. godine do smrti reformisao zakonodavstvo i uspostavio snažan administrativni sistem, proširivši ga i na Vels, čiju je autonomiju ukinuo.

1752. – Rođen francuski pronalazač Žozef Mari Žakar, koji je 1801. izumio mehanički tkalački razboj, nazvan njemu u čast “Žakarova mašina”.

1816. – Umro engleski pisac i političar irskog porijekla Ričard Brinsli Batler Šeridan

1854. – Umro njemački fizičar Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan prema njemu Omov zakon.

1860. – Rođen austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler, direktor Državne opere u Beču.

1887. – Rođen ruski slikar jevrejskog porijekla Mark Šagal, izuzetan kolorista i crtač, jedan od najoriginalnijih slikara 20. vijeka.

1898. – SAD anektirale Havajska ostrva.

1930. – Umro engleski pisac Artur Konan Dojl, ljekar po profesiji, koji se proslavio kriminalističkim romanima i pripovijetkama u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr Votson

1937. – Japanska armija napala kineski garnizon kod Lučioa /most Marka Pola/ blizu Pekinga. Otpor kineskih snaga Japan je iskoristio kao povod za agresiju na Kinu.

1940. – Rođen Ringo Star, bubnjar pop grupe “Bitlsi”.

1941. – Oglašen oružani ustanak u Srbiji pucnjevima Žikice Jovanovića – Španca u Beloj Crkvi. Masa okupljenog naroda je na političkom zboru upoznata sa odlukom Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije o borbi protiv njemačkog okupatora.

1978. – Solomonova ostrva u jugozapadnom dijelu Tihog okeana stekla nezavisnost i ušla u Britanski komonvelt poslije 85 godina britanske kolonijalne uprave.

1981. – Predsjednik SAD Ronald Regan predložio Sandru Dej O’Konor za sudiju Vrhovnog suda i ona je u septembru 1981. postala prva žena član najviše američke sudske instance.

1991. – Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFRJ obavezala da će povući saveznu vojsku /JNA/ iz Slovenije, a slovenačke vlasti da će demobilisati svoje trupe. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri mjeseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1993. – Pregovori između Republike Srpske Krajine i Hrvatske u Ženevi prekinuti su, jer su Hrvati odbili da prihvate srpski prijedlog o kontroli nad područjem Maslenice.

1994. – Vojnici Petog korpusa vojske bosanskih muslimana, lojalnog Aliji Izetbegoviću, opkolili pripadnike francuskiih “plavih šljemova”, stacionirane u Bihaću.

1994. – U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat ulaskom sjevernojemenskih trupa u Aden – glavni grad Južnog Jemena.

1997. – Umro bivši predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Hrvatske demokratske zajednice u BiH Mate Boban.

2005. – U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 lica, a više od 700 je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al kaida za Evropu.

2007. – U samoubilačkom bombaškom napadu na pijaci u iračkom selu Emerlija ubijeno 105 ljudi, a 250 ranjeno.

2012. – U poplavama na jugozapadu Rusije stradala 171 osoba, a poplavljeno je oko 5.000 kuća.

2014. – Umro beogradski pozorišni i filmski glumac Bora Todorović .