Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 7. AVGUSTA

1830. godine – Francuska skupština izabrala je Luja Filipa za kralja Francuske, pošto je Šarl X bio prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj je postao poznat kao “kralj građanin”.

1834. godine – Umro je francuski pronalazač Žozef Mari Žakar koji je 1801. izumeo mehanički tkački razboj, nazvan po njemu “Žakarova mašina”.

1858. godine – Kraljica Viktorija je za prestonicu britanskog dominiona Kanade odabrala Otavu.

1859. godine – Rođen je srpski glumac Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Napisao je komediju “Dorćolska posla”, a sa Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem “Potera”.

1876. godine – Rođena je holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je nemački špijun, Francuzi su je streljali oktobra 1917. godine. Ime Mata Hari, koje znači “jutarnje oko”, uzela je dok je živela na Javi pre Prvog svetskog rata.

1895. godine – Otvorena je prva međunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji koja se otada održava svake druge godine (Bijenale).

1912. godine – Rusija i Japan su potpisali sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1938. godine – Umro je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898. godine.

1942. godine – Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela je savežnička ofanziva na Pacifiku u Drugom svetskom ratu.

1947. godine – Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala na splavu “Kon Tiki” stigla je, posle 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

1957. godine – Umro je američki filmski glumac Oliver Hardi koji je sa partnerom Stenom Lorelom (Stenlio i Olio) igrao u preko 100 filmskih komedija snimljenih između 1926. i 1950. godine.

1959. godine – Američki satelit Eksplorer 6 lansiran je iz Kejp Kaneverala. To je bio prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1960. godine – Obala Slonovače je proglasila nezavisnost od Francuske.

1960. godine – Kubanski premijer Fidel Kastro objavio je odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1964. godine – Proglašena je Narodna Republika Kongo.

1989. godine – Umrla je srpska pozorišna rediteljka Mira Trailović, osnivač avangardnog beogradskog pozorišta “Atelje 212” (1956) i BITEF-a (Beogradski interencionalni teatarski festival).

1996. godine – U Atini su se sastali predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je ozvaničen 23. avgusta.

1997. godine – Ilegalna organizacija kosovskih Albanaca Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosovu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpske vlasti.

2000. godine – Na Korzici su iz zasede ubijeni osnivač glavne gerilske grupe na tom ostrvu Žan-Mišel Rosi i njegov saradnik Žan-Klod Fratači.

2002. godine – Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je 30 milijardi dolara Brazilu, za poboljšanje ekonomskog stanja. To je najveća finansijska pomoć koju je MMF dao nekoj državi.

2003. godine – Sud u Dablinu osudio je lidera Prave IRA-e, odmetničke frakcije Irske republikanske armije (IRA) Majkla Mekevita na 20 godina zatvora zbog organizovanja bombaškog napada u gradu Oma u Severnoj Irskoj 1998. kada je poginulo 29 ljudi, a više stotina ranjeno.

2009. godine – Umro je kultni reditelj i scenarista Džon Hjuz poznat po filmovima “Sam u kući”, “Ferisov slobodan dan” i filmovima o mladima i odrastanju tokom 80-tih i 90-tih, kao što su “Sixteen candles” i “Breakfast Club.

2014. godine – Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je na doživotni zatvor dvojicu najviših lidera režima Crvenih Kmera, bivšeg šefa države Kije Sampana i Nuona Čea, koji je bio desna ruka ozloglašenog lidera Crvenih Kmera Pola Pota. Tokom vladavine Crvenih Kmera u Kambodži je stradalo 1,7 miliona ljudi.