Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 6. AVGUSTA

1637. – Umro engleski pisac i glumac Ben Džonson, koji je u komedijama realistički prikazivao ljudske nastranosti, ćudi i strasti.

1660. – Umro španski slikar Dijego Rodriges de Silva i Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Filipa Četvrtog.

1807. – Dositej Obradović u Prvom srpskom ustanku iz Zemuna došao u Beograd poslije putovanja u Beč, Pariz, London i Rusiju.

1809. – Rođen engleski pisac Alfred Tenison, majstor forme, koji je pisao neobično melodične stihove.

1825. – Oblast Gornjeg Perua nakon skoro tri vijeka španske kolonijalne vladavine proglašena nezavisnom državom i prema oslobodiocu Simonu Bolivaru nazvana Bolivija.

1860. – Rođen srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. sa Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsjednik.

1881. – Rođen engleski mikrobiolog Aleksander Fleming, koji je 1928. iz gljive Penicilium notatum izolovao prvi antibiotik – penicilin.

1890. – U njujorškom zatvoru Oburn ubica Vilijam Kemler postao prva osoba u svijetu pogubljena na električnoj stolici.

1917. – Rođen američki filmski glumac Robert Čarls Daran Mičam, koji se pedesetih godina 20. vijeka proslavio ulogama nonšalantnih junaka izrazite personalnosti.

1918. – Njemačka ofanziva na Marni, posljednji veliki napad Nijemaca u Prvom svjetskom ratu, okončana neuspjehom, a iz stroja je izbačeno najmanje 100.000 njemačkih vojnika.

1928. – Rođen američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Endrju Vorhola, poznat kao Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva.

1945. – Američki bombarder B-29 u Drugom svjetskom ratu – na osnovu naredbe predsjednika SAD Harija Trumana – bacio atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, čime je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin u istoriji čovječanstva.

1962. – Jamajka stekla nezavisnost poslije 300 godina britanske vladavine.

1973. – Umro kubanski diktator Fulhensio Batista Saldivar, koji je vladao Kubom od 1952. do 1959, kada je zbačen u revoluciji pod vođstvom Fidela Kastra.

1990. – Savjet bezbjednosti UN jednoglasno izglasao rezoluciju o zabrani trgovine s Irakom poslije invazije iračkih trupa na Kuvajt.

1994. – Njemačka Vlada podržala vazdušne operacije koje je NATO prethodnog dana izveo na području Srpskog Sarajeva i ocijenila udare na srpske polažaje “neophodnim”.

1996. – Američki naučnici saopštili su da su pronašli dokaz da je na Marsu davno postojao život, na osnovu ispitivanja ostataka meteora pronađenog na Antarktiku.

2004. – Američkog državljanstva odrekao se bivši šahovski šampion Bobi Fišer, koji je u junu uhapšen u Tokiju na osnovu potjernice SAD zbog kršenja embarga protiv Jugoslavije 1992. godine.

2012. – Istraživačko vozilo američke svemirske agencije NASA “Kjurioziti”, veličine automobila, spustilo se na Mars, sa zadatkom da analizom uzorka tla ove planete utvrdi da li je na njoj moglo biti života.