Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji dan 5. maj 2020.

 

1570. – Otomansko carstvo objavilo rat Veneciji zato što je odbila da mu preda mediteransko ostrvo Kipar.

1813. – Rođen danski filozof Obi Seren Kjerkegor, rodonačelnik filozofije egzistencijalizma

1818.- Rođen njemački filozof jevrejskog porijekla Karl Hajnrih Marks

1821. -Umro bivši francuski car Napoleon Prvi Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji

1846. – Rođen poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

1855. – Prvi crnogorski svjetovni vladar knez Danilo Prvi Petrović donio Zakonik kojim je nastojao da učvrsti pravni poredak i individualizuje imovinska prava po uzoru na rimsko pravo. Zakonikom su izjednačena prava svih građana, nezavisno od nacionalnosti i religije, mada Crnu Goru, kako je precizirano u Zakoniku, nastanjuju isključivo Crnogorci i Brđani koji su svi Srbi pravoslavne vjere.

1883. -Rođen srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović

1955. – Zapadni saveznici obnovili suverenitet Zapadne Njemačke i primili je u NATO pakt.

1961. – Iz Kejp Kanaverala poletio kosmički brod “Merkjuri”, prva kosmička letjelica SAD s ljudskom posadom, kojim je upravljao Alen Bartlet Šepard. Brod nije obletio planetu već je dostigao visinu od 185 kilometara i poslije 15 minuta se vratio na Zemlju.

1978. -Teroristička grupa “Crvene brigade” saopštila da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo je pronađeno dva dana kasnije.

1990. -U Bonu počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dviju njemačkih država o ujedinjenju Njemačke.

1999. -Na sjeveru Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa “apač” i oba pilota su poginula, a NATO pakt saopštio da se nesreća dogodila zbog kvara motora tokom “rutinske vježbe”.

2003. -Haški tribunal podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti /SDB/ Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

2004. -Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće, u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, objavila izvještaj u kojem se navodi da su proceduralne greške pilotske ekipe pri slijetanju na aerodrom u Mostaru dovele do pada aviona.

2006. – Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Porter Gos podnio ostavku