Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 4. NOVEMBRA

1307. godine – Švajcarska Konfederacija je proglasila nezavisnost od Austrije.

1650. godine – Rođen je engleski kralj Vilijam III Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. do 1702. godine učvrstio kraljevsku vlast, a pobedom nad katoličkim kraljem Džejmsom II 1690. godine ponovo uspostavio vlast u Irskoj.

1814. godine – Proglašen je norveški ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveška, vezana za Švedsku personalnom unijom.

1847. godine – Umro je nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma.

1890. godine – U Londonu je otvorena prva linija podzemne električne železnice u svetu.

1922. godine – U dolini kraljeva kod Luksora u Egiptu engleski arheolog Hauard Karter je otkrio grob faraona Tutankamona.

1931. godine – Društvo naroda optužilo je Japan zbog agresije na Mandžuriju. Zbog osude svetske javnosti, Japan je napustio Društvo naroda u martu 1933. godine.

1942. godine – Završena je bitka kod El Alamejna u Drugom svetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Montgomerija porazili nemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u severnoj Africi.

1946. godine – Osnovan je UNESKO (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu).

1956. godine – Sovjetske trupe su ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janoš Kadar.

1956. godine – Umro je srpski arheolog Miloje Vasić, koji je vršio iskopavanja preistorijskog naselja Vinča. Jedan je od osnivača arheologije u Srbiji, bio je profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1966. godine – Najteže poplave u istoriji Italije zahvatile su trećinu zemlje. U Firenci je znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palata i crkava.

1980. godine – Republikanac Ronald Regan izabran je za predsednika SAD koji je na položaju ostao dva mandata pošto je dobio i izbore 1984. godine.

1995. godine – U Tel Avivu je ubijen izraelski premijer Jicak Rabin, koji je po dolasku na vlast 1992. godine počeo proces pomirenja sa Arapima. Atentat je izvršio izraelski ekstremista Jigal Amir, nakon mirovnog skupa na kojem je učestvovao premijer.

1998. godine – Nakon kraćeg primirja, na Kosovu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

2000. godine – U Beogradu je izabrana nova vlada SR Jugoslavije, prva od 1990. godine u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

2002. godine – Kina i deset država članica ASEAN-a, potpisale su ugovor kojim je osnovana najveća bescarinska trgovinska zona na svetu, sa preko 1,7 milijardi ljudi.

2004. godine – Sjedinjene Američke Države priznale su Makedoniji njeno ustavno ime Republika Makedonija.

2004. godine – Umrla je američka glumica Dženet Li poznata po ulozi u filmu Alfreda Hičkoka “Psiho”, za koju je bila nominovana za Oskara.

2008. godine – Za predsednika Sjedinjenih Američkih Država izabran je po prvi put afroamerikanac Barak Obama, kandidat Demokratske partije. Četiri godine kasnije osvojio je novi predsednički mandat.