Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 31. JULA

1498. godine – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

1648. godine – U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

1658. godine – Veliki mogul Aurangzeb proglasio se carem u Indiji.

1789. godine – Ruske i austrijske trupe, pod komandom grofa Aleksandra Suvorova i vojvode od Koburga, pobedile su tursku vojsku kod Fokšanija u Rumuniji.

1849. godine – U bici kod Šegešvara poginuo je veliki mađarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi, jedan od vođanacionalnog pokreta 1848. godine.

1886. godine – Umro je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List.

1919. godine – U Nemačkoj je donet Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Nemački car Vilhelm II abdicirao je u novembru 1918. godine nakon kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1941. godine – Nemački maršal Herman Gering dao je pismenu direktivu šefu policije Rajnhardu Hajdrihu da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja (“konačno rešenje”).

1944. godine – Kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu nad Mediteranom je poginuo francuski pisac Antoan de Sent Egziperi, autor “Malog princa”, jedne od najčitanijih knjiga u svetu.

1964. godine – Američki vasionski brod bez ljudske posade “Rendžer 7” emitovao je prve snimke tamne strane Meseca.

1965. godine – Rođena je škotska književnica Džoan Rouling, autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1969. godine – Papa Pavle VI stigao je u Ugandu, u prvu papsku posetu Africi.

1971. godine – Američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije “Apolo 15”, drugog dana boravka na Mesecu proveli su više od šest časova u vožnji lunarnim vozilom (“moon buggy”). To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1991. godine – Predsednici SSSR-a i SAD Mihail Sergejevič Gorbačov i Džordž Buš potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa (START).

2001. godine – Umro je bivši portugalski predsednik Francisko Kosta Gomes. Gomesa je na funkciju predsednika postavila revolucionarna hunta, pet meseci nakon aprilske pobune 1974. godine kojom je okončana 50-godišnja desničarska diktatura.

2003. godine – Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003. godine – Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Milomira Stakića na duživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. godine. On je prvi optuženik kome je taj sud izrekao doživotni zatvor. U martu 2006. godine Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je prvostepenu presudu u kaznu zatvora od 40 godina.

2003. godine – Austrijanac Feliks Baumgartner prvi je padobranom preleteo Lamanš, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

2014. godine – Argentina je ušla u bankrot, drugi put u poslednjih 13 godina, nakon neuspešnih dogovora u Njujorku sa “hađ fondovima” koji su tražili da im se u punom iznosu isplate dugovi po osnovu argentinskih državnih obveznica iz 2002. godine.